Diós és mákos kalács
sponsored links
Drága Margit néni sütötte :)
Hozzávalók (10 kalácshoz): a tésztához: 4 kg liszt, 2 liter tej, 4 tojás, 50 dkg + 5 evõkanál cukor, 0, 5 dl olaj, 1 citrom lereszelt héja, 10 dkg élesztõ, 1 evõkanál só. A töltelékhez: 1, 25 kg darált dió, 50 dkg mák, 2 csésze cukor, 2 dl tej. A kenéshez: 2 tojássárgája.
Elkészítése: az élesztõt az 5 evõkanál cukorral, a sóval fél liter langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a tojást, a cukrot, az olajat,a citromhéjat, a felfuttatott élesztõt, fokozatosan adagolva hozzá a tejet jól megdagasztjuk, 5 cipót formálunk belõle, melegen helyen duplájára kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A diót elkeverjük 1 csésze cukorral, megforazzuk 1 dl forró tejjel, jól elkavarjuk. A mákot szintén elkeverjük 1 csésze cukorral, megforázzuk 1 dl forró tejjel, jól elkavarjuk. Amikor a tészta ...