Diós-szilvás pite.
sponsored links
Az egyik kedvencem ez az egyszerû szilvás pite, finom diós töltelékkel. Évekkel ezelõtt sütöttem elõször, így éppen azon gondolkodtam, hogy a "Küldd el A RECEPTED" szeptemberi lapszámában megosztom a receptújság, majd pedig most a blog olvasóival is a receptet. A szilvafákon ugyan már nincs szilva, de piacokon, és a zöldségüzletekben még megvásárolhatjuk. A linzertésztához pl. Vénusz vaníliaízû sütõmargarint használtam, mellyel nemcsak ízletesebb, de finom omlós is lett a tészta. Az elkészült pite pedig szinte abbahagyhatatlan az omlós tésztának, a szaftos-diós tölteléknek, és a tetejére pakolt szilvának köszönhetõen.
Tészta hozzávalói:
20 dkg liszt
5 dkg porcukor
1 db tojás (közepes)
1 tk sütõpor
csipet só
A lisztet keverjük össze a sóval és a sütõporral, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg sütõmargarint, és kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha lágy lenne a tészta, akkor egy kevés lisztet adjunk még hozzá)
Ezután nyújtsuk ki, béleljük ki vele a piteformát, majd tegyük be a hûtõbe ameddig a tölteléket elkészítjük.
Töltelék hozzávalói:
15 dkg darált dió
10 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 cs vaníliás pudingpor
1 db tojás (nagy)
1 db citromízû Danone joghurt (1,25 g-os)
õrölt fahéj ízlés szerint
50 dkg szilva
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a puha vajat, majd keverjük alaposan össze.
Ezután állandó keverés mellett, adjuk hozzá az egész tojást, a joghurtot, ízlés szerint õrölt fahéjat, majd kanalanként a pudingporral összekevert darált diót. (egy lágyabb masszát fogunk kapni)
Vegyük ki a hûtõbõl a tésztát, majd egyenletesen kanalazzuk rá a diós masszát.
Ezután rakjuk ki a tetejét a felezett szilvával úgy, hogy a húsos része legyen felül.
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten 45-50 perc alatt süssük készre.
Ezalatt az idõ alatt a tészta szép pirosra sül, viszont a töltelék még kicsit lágyabb, remegõs, de mire teljesen kihûl, szépen szeletelhetõ lesz a pite.
Hozzávalók a lekenéshez:
2-3 ek szilvalekvár
1 ek rum
A szilvalekvárhoz adjuk hozzá a rumot, majd kevergetve fõzzük 1-2 percig.
Ezután a sütõbõl kivett, forró pite tetejét kenjük le a rumos szilvalekvárral, majd a formában hagyjuk teljesen kihûlni.
Tálalás elõtt ízlés szerint szeleteljük fel a pitét, majd úgy kínáljuk.