Diós piskótatekercs vaníliás krémmel.
sponsored links
A piskótatészta az egyik kedvencem, mert nemcsak egyszerûen, és elég gyorsan megsüthetõ, de ízlés szerint lekvárral, vagy éppen egy finom, habos krémmel is megtölthetjük. A piskótatésztába most pl. kevertem egy kevés darált diót is, de ha valaki nem szereti, ki is hagyhatja, csak ne felejtse el liszttel helyettesíteni. A vajas-pudingos vaníliás krémet tejszínhabbal tettem még könnyebbé, finomabbá. Ez a krémes piskótatekercs pedig a közelgõ húsvéti asztalon is megállja majd a helyét a család, és a vendégek örömére.
Tészta hozzávalói 37x33 cm-es gáztepsihez:
5 dkg darált dió
8 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)
4 db tojás (nagy)
13 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
2 ek forró víz
A keverõtálba tegyük bele a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és pár perc alatt, keverjük habosra.
Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, és keverjük tovább 1-2 percig.
Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, adjuk hozzá a darált diót, majd fakanállal, óvatosan keverjük, forgassuk össze a masszát.
Egy gáztepsit béleljünk ki sütõpapírral, majd öntsük, és egyenletesen simítsuk el a masszát.
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten kb. 15 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)
A sütõbõl kivéve borítsuk rá a tésztát egy lisztezett sütõpapírra, majd óvatosan húzzuk le róla a sütõpapírt amelyiken sütöttük.
Ezután egy nedves konyharuhával takarjuk le a tésztát, és hagyjuk langyosra hûlni. (alaposan csavarjuk ki a konyharuhát, hogy éppen csak nyirkos legyen)
Amikor a tészta langyosra hûlt, vegyük le a konyharuhát, majd a sütõpapír segítségével tekerjük fel, és úgy hagyjuk teljesen kihûlni.
Vaníliás krém hozzávalói:
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 cs vaníliás pudingpor
2 ek kristálycukor
2,5 dl tej
2 dl Hulala (v. habtejszín + habfix)
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, és a puha vajat, majd keverjük jó habosra.
A pudingport keverjük simára a tejjel, és a kristálycukorral, majd állandó keverés mellett, fõzzük sûrûre.
Ezután vegyük le a tûzrõl, majd kevergetve hûtsük ki teljesen. (érdemes kevergetve hûteni, mert akkor szép sima krémet kapunk)
Amikor a puding kihûlt, két részletben keverjük hozzá a vajas krémhez.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a krémhez.
A teljesen kihûlt tésztát tekerjük ki, majd a krémnek több mint a felét, kenjük rá egyenletesen.
Ezután tekerjük fel, vonjuk be a maradék vaníliás krémmel, majd ízlés szerint díszítsük. (én zöldre színezett kókuszreszelékkel, és apró cukorvirágokkal szórtam meg)
Tálalás elõtt ízlés szerint szeleteljük fel a piskótatekercset, majd úgy kínáljuk. (tálalás elõtt érdemes 1-2 órára betenni a hûtõbe, hogy a krém megdermedjen, és az ízek kellõen összeérjenek)