Diós petrezselyem pesto
sponsored links
A wikipédia szerint a pesto meghatározása:
A pesto vagy ?pesto alla genovese? a liguriai konyha egyik jellegzetes összetevõje, bazsalikomból, olívaolajból, fokhagymából, parmezánból és fenyõmagból elõállított szósz (a fenyõmag például dióval is helyettesíthetõ).
Olaszországban jellemzõen tésztafélékhez (például trenette, lasagne, ,troffiette), esetleg kevés fõtt krumpli társaságában tálalják, elsõ fogásként, de számos egyéb tészta-, leves- (pl. minestrone) és zöldséges ételek hozzávalója lehet, kisebb mennyiségben.
A pesto eltarthatósági ideje akár két hét is lehet, amennyiben mindvégig olívaolaj borítja a tetejét. Nálam általában akkora mennyiség készül, hogy akár két hónapig is kitart és semmi baja nincs a hûtõben.
Most én két hatalmas petrezselyem csokorból készítettem szándékosan újkrumplit akartam ízesíteni vele.
Pestót készíteni lehet bármilyen zöldfélébõl. Az én egyik kedvencem a rukkola pesto.
A rukkola / borsmustár / kicsit kesernyés ízû, enyhébben csípõs, de nagyon finom zöldféle. Salátának való, de pestót is lehet belõle készíteni.
Nálam nincs kõbe vésett receptje ennek a mártásnak. A lényeg, hogy legyen benne valamilyen összeturmixolt mag / mandula - kesudió - dió/esetleg pirított / - mogyoró - fenyõmag .
Legyen benne fokhagyma, olívaolaj és, ha van finom és kemény sajt, akkor az is.
Bevallom, én ezért szoktam begyûjteni parmezánt vagy más kemény olasz sajtot.
A pesto természetesen a fõtt tésztán a legfinomabb, de hihetetlenül feldobja az egyszerûen megsütött újkrumplit, amibõl egészséges vacsorát varázsol.
Nekem rendszeresen kerül salátaöntetbe is.
A következõ összeállításokat innen vettem kölcsön
Rucola pesto ---Hozzávalók:
2 csokor rucola,
2 gerezd fokhagyma,
3 evõkanál parmezán sajt,
3 evõkanál olívaolaj,
2 evõkanál pirított mandula, só, õrölt bors
2 csokor rucola,
2 gerezd fokhagyma,
3 evõkanál parmezán sajt,
3 evõkanál olívaolaj,
2 evõkanál pirított mandula, só, õrölt bors
Mentás fokhagymás pesto Hozzávalók:
2 csokor friss menta,
1 evõkanál dió, 1 csipetnyi só,
1 gerezd fokhagyma,
3 evõkanál olívaolaj,
3 evõkanál parmezán sajt
2 csokor friss menta,
1 evõkanál dió, 1 csipetnyi só,
1 gerezd fokhagyma,
3 evõkanál olívaolaj,
3 evõkanál parmezán sajt
Citromos-kakukkfüves pesto Hozzávalók:
1 csokor petrezselyemzöld,
3 evõkanál dió,
1 evõkanál szárított kakukkfû,
1 evõkanál reszelt citromhéj,
1 evõkanál citromlé,
1 dl olívaolaj, só, õrölt bors
1 csokor petrezselyemzöld,
3 evõkanál dió,
1 evõkanál szárított kakukkfû,
1 evõkanál reszelt citromhéj,
1 evõkanál citromlé,
1 dl olívaolaj, só, õrölt bors
Bazsalikomos pesto Hozzávalók:
2 csokor bazsalikom, 3 gerezd fokhagyma, 1 evõkanál fenyõmandula, 10 dkg parmezán, 2, 5 dl olívaolaj