Diós petrezselyem pesto

2014-05-15

sponsored links


A wikipédia szerint a pesto meghatározása:
A pesto vagy ?pesto alla genovese? a liguriai konyha egyik jellegzetes összetevõje, bazsalikombólolívaolajból, fokhagymából, parmezánból és fenyõmagból elõállított szósz (a fenyõmag például dióval is helyettesíthetõ).
Olaszországban jellemzõen tésztafélékhez (például trenettelasagne, ,troffiette), esetleg kevés fõtt krumpli társaságában tálalják, elsõ fogásként, de számos egyéb tészta-, leves- (pl. minestrone) és zöldséges ételek hozzávalója lehet, kisebb mennyiségben. 
A pesto eltarthatósági ideje akár két hét is lehet, amennyiben mindvégig olívaolaj borítja a tetejét. Nálam általában akkora mennyiség készül, hogy akár két hónapig is kitart és semmi baja nincs a hûtõben.

Most én két hatalmas petrezselyem csokorból készítettem szándékosan újkrumplit akartam ízesíteni vele.


 Pestót készíteni lehet bármilyen zöldfélébõl. Az én egyik kedvencem a rukkola pesto.
A rukkola / borsmustár / kicsit kesernyés ízû, enyhébben csípõs, de nagyon finom zöldféle. Salátának való, de pestót is lehet belõle készíteni.
Nálam nincs kõbe vésett receptje ennek a mártásnak. A lényeg, hogy legyen benne valamilyen összeturmixolt mag /  mandula - kesudió - dió/esetleg pirított / - mogyoró - fenyõmag .
Legyen benne fokhagyma, olívaolaj és, ha van finom és kemény sajt, akkor az is.
Bevallom, én ezért szoktam begyûjteni parmezánt vagy más kemény olasz sajtot.
A pesto természetesen a fõtt tésztán a legfinomabb, de hihetetlenül feldobja az egyszerûen megsütött újkrumplit, amibõl egészséges vacsorát varázsol.
Nekem rendszeresen kerül salátaöntetbe is.




A következõ összeállításokat innen vettem kölcsön 

Rucola pesto ---Hozzávalók:
2 csokor rucola,
2 gerezd fokhagyma,
3 evõkanál parmezán sajt,
3 evõkanál olívaolaj,
2 evõkanál pirított mandula, só, õrölt bors

Mentás fokhagymás pesto     Hozzávalók:
2 csokor friss menta,
1 evõkanál dió, 1 csipetnyi só,
1 gerezd fokhagyma,
3 evõkanál olívaolaj,
3 evõkanál parmezán sajt

Citromos-kakukkfüves pesto      Hozzávalók:
1 csokor petrezselyemzöld,
3 evõkanál dió,
1 evõkanál szárított kakukkfû,
1 evõkanál reszelt citromhéj,
1 evõkanál citromlé,
1 dl olívaolaj, só, õrölt bors

Bazsalikomos pesto   Hozzávalók:                                                                                                                      
 2 csokor bazsalikom,                                                                                                                                 3 gerezd fokhagyma,                                                                                                                                   1 evõkanál fenyõmandula,                                                                                                                            10 dkg parmezán,                                                                                                                                      2, 5 dl olívaolaj




Folytats a blogon ... daisyterme.blogspot.com/2014/05/dios-...

sponsored links

Keres?s