Diós palacsintafelfújt.
sponsored links
Palacsintát sokszor sütök különbözõ töltelékkel megtöltve, igaz a túrós és a lekváros a legkedveltebb. A napokban ebédre gulyás levest fõztem, és gondoltam sütök pár darab palacsintát második fogásnak. A palacsinták ki is sültek, ekkor megláttam a darált diót, gondoltam akkor azzal töltöm meg, majd kicsit elkalandoztak a gondolataim, és végül az egyszerû palacsintából, palacsintafelfújt készült. Igaz kicsivel több idõt kellett ráfordítani, és tálalás után ugyan fotogénnek éppen nem mondható, viszont nagyon finom.....
Hozzávalók 12 db palacsintához:
25 dkg liszt
2 db tojás (nagy)
kb. 4-5 dl szénsavas ásványvíz
csipet só
1 tk cukor
csipet só
1 tk cukor
2 ek olaj (+ a sütéshez)
A tojásokat üssük fel egy tálba, szórjuk meg egy csipet sóval, adjunk hozzá 3 dl szénsavas ásványvizet, majd kézi habverõvel keverjük össze.
Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, és keverjük simára, csomómentesre. Keverés közben, apránként adjunk hozzá még annyi ásványvizet, hogy ne legyen se túl sûrû, sem pedig túl híg a massza.
Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, és keverjük simára, csomómentesre. Keverés közben, apránként adjunk hozzá még annyi ásványvizet, hogy ne legyen se túl sûrû, sem pedig túl híg a massza.
Ezután adjuk hozzá az olajat, szintén keverjük simára, majd kezdjük el kisütni a palacsintákat.
A palacsintasütõt minden egyes palacsinta sütése elõtt, kenjük meg egy kevés olajjal.
A kisült palacsintákat üresen tekerjük fel, majd vágjuk fel kb. 1 cm-es csíkokra.
A palacsintasütõt minden egyes palacsinta sütése elõtt, kenjük meg egy kevés olajjal.
A kisült palacsintákat üresen tekerjük fel, majd vágjuk fel kb. 1 cm-es csíkokra.
Hozzávalók a palacsintafelfújthoz:
12 db palacsinta
10 dkg darált dió
10 dkg mazsola
1 dl rum
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
10 dkg kristálycukor
3 db tojássárga (nagy)
5 db tojásfehérje (nagy)
2 dl Hulala (v. habtejszín)
2-3 ek lekvár
3 dkg Vénusz vaníliaízû sütõmargarin
A mazsolát áztassuk be a rumba, és hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy kellõen magába szívja. Ezután tegyük egy szûrõbe, és alaposan csepegtessük le.
A darált diót keverjük össze a porcukorral, és egy csomag vaníliás cukorral, ezután adjuk hozzá a felcsíkozott palacsintát és a mazsolát, majd keverjük, forgassuk alaposan össze.
A tojássárgához adjuk hozzá a maradék vaníliás cukrot, és a Hulalát (v. habtejszínt) majd keverjük simára.
A tojások fehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, kanalanként adjuk hozzá a kristálycukrot. Ezután szintén kanalanként adjuk hozzá a lekvárt, és addig verjük tovább, hogy jó kemény habot kapjunk. (én pl. Csikos "Feketeerdõ belga csokoládéval és meggyel" lekvárt adtam hozzá)
A sütõformát kenjük ki a margarinnal, majd tegyük bele a palacsintás keveréket.
Ezután egyenletesen csorgassuk rá a tejszínes keveréket, majd kanalazzuk rá a keményre felvert tojásfehérjét.
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten süssük 30-35 percig. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem)
A sütõbõl kivéve hagyjuk pár percig a formában hûlni, majd ízlés szerint vágjuk fel és úgy kínáljuk.