Diós-mézes-karamellás - Segítsüti
sponsored links
Egy olyan sütit szerettem volna készíteni, amibe nem kerül csoki. A karamell jól passzol a mézzel, a méz pedig a dióval.
Milyen alkalomra is készül?
Az a megtisztelés ért, hogy a Segítsüti csapat tagja lehetek.
A Segítsüti egy jótékonysági sütemény árverés gasztrobloggerek összefogásával. Az idei évben a Suhanj! Alapítványt támogatjuk.
Ha tetszik a kezdeményezés és a süteményem, bátran licitálj, én azt ígérhetem, hogy mindenki jól fog járni :)
A torta jó!
A recept pedig nem titok:
3 marék dió (1 darálva, 2 durvára vágva)
10 dkg cukor
250 g mascarpone
1 joghurt
500 g túró
4 evõkanál méz
430 g keksz (2 csomag) gyõri zabkeksz)
10 dkg vaj
1 vaníliás rúd
fél csomag instant (dr. Oetker) fixáló
tetejére: marék durvára vágott dió
2 kanál méz
3 evõkanál cukor
A kekszet (én húskloffolóval) morzsásra összetörjük, belekeverjük a darált diót és egy marék durvára vágott diót a 10 g vajjal. Ezt belenyomkodjuk a tortaforma aljára, kihagyunk egy keveset a tetejére, amivel majd a végén megszórjuk. (kb. 1 maroknyit) 10 percre bedugjuk a sütõbe, mert ahogy az Edit mondta, jót tesz neki! Hagyjuk kicsit kihûlni.
A túrót összekeverjük a joghurttal, egy vaníliarúd kikapart magjaival, 2 kanál mézzel, és a krémfixálóval.
Felteszük a cukrot karamellizálódni, amikor az egész megolvadt, beletesszük a mascarponét, kevergetjük míg teljesen homogén nem lesz. Ha kihûlt a krém, összekeverjük a túróval és ráöntjük a sült kekszes aljra.
Megszórjuk a maradék morzsával, marék durvára vágott dióval és pirítok egy kis cukrot, amit 2 kanál mézzel összekeverek és rácsöpögtetem a tetejére, úgy hogy lehessen majd szeletelni.
A bónusz, aki viszi a szuper tortát, grillázst is kap rá!