Diós-mákos bejgli

2011-12-23

sponsored links


A bejgli készítés titkai közé tartozik, hogy ne repedjen meg, viszont szép márványosan repedezett legyen a teteje. Ehhez hidegben kell pihentetni, és eltalálni a töltelék állagát.

Amióta "beiglit" sütök - nem elírás a bejglinek mindkét írásmódja használatos - teszem azt Szakál László Régi ünnepek a konyhában karácsonytól karácsonyig címû könyvébõl ezt a bevált receptet ajánlom, néhány fortéllyal kiegészítve. Egy biztos ha betartjuk az arányokat és igazi vajjal készítjük az íze mindig finom lesz, ha nem is sikerül gyönyörû márványosra.

A bejgli története

Hagyományosan mákos kalács volt a magyar karácsonyi sütemény. A bejgli a 19. század második felében kezdi térhódítását a többi német Karácsonyi szokással egyetemben. Valahogyan kapcsolatba hozható a pozsonyi kiflivel, lévén tésztája és tölteléke azonos, azaz kicsinyített mása a mákos patkónak, melyet egy ottani cukrászmester készített el a Miklós napi ajándékozásra. A bejgli név pedig a német beugen azaz meghajlít szóból eredeztethetõ. Aztán ez a hajlított kerekded patkó forma nálunk kiegyenesedett. A magyar nyelvben fordított sorrendben jelenik meg elõbb az 1832-ben kiadott Czifray István Magyar nemzeti szakácskönyvében "Posonyi finom mákos kaláts néven", majd 1932-ben megjelent Magyar Elek Ínyesmester szakácskönyvében, aki Pozsonyban kóstolta meg elõször a "pejglit", ahol már omlós tésztáról van szó. Idõben a kettõ között azaz 1881-ben megjelent Dobos C. József Magyar-Francia szakácskönyvében nem sikerült fellelni bejgli receptjét.

Bejgli készítése

A tészta hozzávalói:1kg liszt, 50 dkg vaj, 3 dkg élesztõ, 2 tojás, 6 dkg ...


Folytats a blogon ... valodisafrany.blog.hu/2011/12/23/dios...

sponsored links

Keres?s