Diós-mazsolás tönkölykenyér a Kenyér Világnapjára
sponsored links
A héten meghívást kaptam az egyik helyi iskolába, hogy hatodikos évfolyamnak tartsak egy rövid elõadást a kenyér történetérõl. Természetesen vittem kóstolót is, egy jól bevált fehér kenyeret, egy sütõtökös cipót és egy csokis-áfonyás bagettet is. A jól beváltnak sikere volt, mint mindig, de legnagyobb meglepetésemre a sütõtökös cipóért egészen odavoltak a gyerekek, pedig többségük nem is szereti a sült tököt. A csokis-áfonyás bagett viszont mindent vitt. A gyerekek még nem ettek olyan kenyeret, amiben csoki és gyümölcs volt, én pedig a bagettek szépségétõl voltam egészen oda, szerintem az eddigi legszebb bagettjeim lettek:
Így aztán nem is volt kérdés, hogy a kenyér világnapjára kigondolt tönkölyös diós-mazsolás kenyérkéim is a bagett formát kapják.
Hozzávalók:
- 40 dkg BL 80 kenyérliszt
- 10 dkg tk. tönkölyliszt
- 1,5 tk. só
- 30 dkg kovász (vagy öregtészta )
- 2 ek. dióolaj
- 1,5 dl víz
- 1,5 dl tej (vagy víz) ...