Diós marlenka
sponsored links
Szeretem a Marlenkát, és régóta készülök rá, hogy elkészítsem. Nagyon sokat tanulmányoztam recept ügyben, de elég változó mindenhol. Az egyik leglényegesebb hozzávaló a karamell, amit nálunk nem árulnak, ezért magam készítettem, cukorból és tejszínbõl. De van, aki cukorból, tejbõl fõzi. A barnacukor is fontos hozzá, a melaszos (vagy karamelles) íze miatt, és a méz is elengedhetetlen ennél a süteménynél.
Hát nem vagyok megelégedve, mert nem olyan, mint az eredeti szerintem.
Bár meg kell hagyni, nagyon finom lett, és ahhoz képest, hogy ez egy töményebb sütemény, nálunk irtó nagy sebességgel fogy :))
A leginkább ezt a receptet követtem, mert ez tûnt a legegyszerûbbnek. Ahhoz képest, hogy mindenhol azt látom, egy napot vesz igénybe az elkészítése, hamar kész lettem vele. És egyáltalán nem volt macerás.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 60 dkg liszt
- 20 dkg barnacukor (nádcukrot használtam)
- 10 dkg vaj
- 2 tojás
- 3 evõkanál méz
- 2-3 evõkanál tejföl
- 1 evõkanál ecet
- 1 evõkanál szódabikarbóna
A krémhez:
- 40 dkg cukor
- 30 dkg vaj
- 500 ml fõzõtejszín
- 10 dkg darált dió
A tetejére:
- 15 dkg darált dió
- 5 dkg étcsokoládé
Elkészítése:
- A tésztához a vajat, a cukrot, meg a mézet egy edényben összemelegítjük, majd gyorsan hozzákavarjuk az egész tojásokat, és levesszük a tûzrõl. Langyosra hûtjük, közben elkészítjük a krémet.
- Elõször karamellt készítünk: a cukrot egy edénybe tesszük, majd addig melegítjük, amíg szépen elolvad, és világos színûre karamellizálódik. Félrehúzzuk a tûzrõl, és óvatosan beleöntjük a tejszínt (vigyázni kell, mert a forró karamell, hideg folyadékkal érintkezve rögtön forrni kezd, akár meg is égetheti a kezünket).
- A tûzre visszahelyezve, kavargatjuk, amíg a cukor a tejszínnel összeolvad, és kissé besûrûsödik. Hideg helyre tesszük, hogy teljesen kihûljön, néha megkavargatjuk.
- Közben folytatjuk a tészta készítését: a szódabikarbónát összekavarjuk az ecettel, és a langyosra hûlt mézes masszához kavarjuk. Ezután a lisztet is hozzáadjuk, és egy kevés tejföllel együtt sima tésztává gyúrjuk.
- A tésztát öt egyenlõ részre osztjuk, egyenként vékonyra, téglalap alakúra nyújtjuk, és tepsi hátán kb 5 perc alatt megsütjük (180 fokos sütõben).
- A vajat habosra kavarjuk, majd a kihûlt karamellel, és a dióval összekavarjuk.
- A krémmel megtöltjük a lapokat, a tetejére is hagyjunk egy keveset, és vékonyan kenjük be. Megszórjuk darált dióval, majd olvasztott csokoládéval díszítjük.
- Néhány óra múlva szeletelhetõ, amikor a lapok kellõképpen megpuhultak.