Diós marlenka

2018-01-04

sponsored links

Idén karácsonykor marlenkát sütöttem. Nem teljesen önszántamból vállalkoztam erre a konyhai Odüsszeiára, de bevallom, megérte, mert az eredmény valami zseniálisan finom, krémes, kellemesen karamellás és mennyeien diós. Szóval innen küldök most egy pacsit sógornõnek, hogy rávett. :)

Leginkább Gizi receptjét vettem alapul, csak ajánlani tudom.

Bakos Juci (@bakosjuci) által megosztott bejegyzés,

A krém
Az Aldiban lehet kapni 470 ml-es sûrített cukrozatlan tejet. Ebbõl vettem kettõt, hozzáadtam 25 dkg kristálycukrot és 3 csomag vanillincukrot (jövõre ez egy rúd vanília lesz, kikaparva, és az elején még héjat is fogom fõzni vele), majd ezt lassú tûzön, kezdetben kisebb, a végén már igencsak intenzív lelkesedéssel kevergettem... olyan 2-2,5 órán keresztül. (Erre befogható a család hím egyede is, ha választhat a porszívózás és a kevergetés között, nagy eséllyel ezt fogja, és úgy még takarítani is könnyebb, ha egy helyben áll.)
Akkor jó a krém, ha már sûrû, ragacsos, karamellszínû és isteni íze és illata van. Hülés után pedig már vajkeménységûre dermed.
Egyébként ez volt a legmacerásabb része az egésznek.
25 dkg vajat kirakunk a konyhapultra melegedni.
2 dl tejben elkeverünk két csomag pudingport (én esetemben most egy vanília és egy karamell volt, de szerintem kettõ vanília vagy épp tejszín ízû puding is tökéletes), majd fél liter tejjel felöntjük és sûrû pudinggá fõzzük. Igen, cukor nem kell bele. Hûlni, dermedni hagyjuk.
18 dkg diót serpenyõben lepirítunk, majd aprítógépben ledaráljuk és kihûtjük. (Vagy hûtjük és daráljuk... egál.)
Amikor minden szobahõmérsékletû, a vajat robotgéppel habosra verjük, kanalanként hozzáadjuk a dermedt pudingot, majd a karamellkrémet, végül pedig a darált dióból 15 dkg-ot.


A tészta
Ez készülhet még a krém kevergetése közben nyugodtan... lesz rá idõnk.
10 dkg vajat, 3 ek mézet és 2 tojást gõz fölött kicsit besûrítünk. Kicsit hûtjük, majd hozzáadunk 15 dkg cukrot, kikeverjük, majd beledolgozunk 45 dkg lisztet. Elõször fakanállal keverjük, majd kézzel dolgozzuk homogén, kb linzer-állagú tésztára.
6 részre osztjuk, majd sütõpapíron tepsi méretûre nyújtjuk, és egy tepsi hátoldalán 6-8 perc alatt 180 fokon megsütjük. Akkor jó, ha már van színe, de figyeljünk, hogy ne kapja meg.
Egymásra rakva kihûtjük. Elég gyorsan kell dolgozni, mert hamar sül.

Az összeállítás
Egy tálcára (süteményes dobozba/deszkára/stb.) rárakunk egy tésztát, erre a krém 1/6-át elkenjünk, ráhelyezzük a következõ tésztát, picit óvatosan elnyomkodjuk, majd újabb krém, tészta, krém... a tetejére szintén krém, majd még a maradék dió.
Hûvös helyen hagyjuk összeérni, majd éles, forró vízbe mártott késsel felvágjuk. Nekem már 3-4 óra múlva is finom volt, de igazán összeérni a 2. napra érett össze. Szóval elkészíthetõ elõre. ;o)




Folytats a blogon ... www.morumotto.hu/2018/01/dios-marlenk...

sponsored links

Keres?s