Diós-mandulás habcsók
sponsored links
Ez a finom, omlós habcsók lehetett a mai macarons õsatyja-anyja.
Könnyen elkészíthetõ ízletes aprósütemény, kiváló egy csésze kávé vagy egy bögre tea mellé.
Hozzávalók:
5 tojás fehérje (150-170 g)
250 g cukor
1 csipet só
1 kiskanál ecet
350 g dió, mogyoró vagy mandula
pár csepp mandulaesszencia
25 g liszt
A tojások fehérjét összekeverjük a cukorral, a sóval és az ecettel, gõz fölé állítjuk és kézi habverõvel addig keverjük, amíg a tojáshab 70 C fokra melegedik. Ha nincs ételhõmérõnk, akkor ezt a hõfokot úgy tudjuk megállapítani, ha beledugjuk az ujjunkat a habba és az csípi azt. Ezt nevezik csípõsre melegíteni.
A keverõtálat levesszük a gõzrõl és gépi habverõ gyors fordulatán kõkeményre verjük, belecsorgatjuk a mandulaaromát is.
A diót, a mandulát vagy a mogyorót száraz serpenyõben, folyton kevergetve illatosra pirítjuk, kihûtjük és finomra õröljük.
A lisztet és a darált csonthéjast óvatosan a habba keverjük, alaposan összevegyítjük, de vigyázunk, hogy azt ne törjük össze.
Habzsákba szedjük, sütõpapíros tepsibe kis halmokat nyomunk, egymástól tisztes távolságot hagyva, mivel sütés közben a habcsókok megnõnek.
130 C fokra elõmelegített sütõben, légkeveréssel 45 percig sütjük.
A sütõbõl kivesszük a tepsit és hagyjuk kihûlni a habcsókokat, csak utána tesszük tálra.
Finom csak így magára is, de kemény lekvárral, ízletes krémekkel összeragasztva is kitûnõ.
Fém vagy mûanyag dobozba téve másnapra megpuhul, sokáig elálló csemege.
A receptet itt találtam.
Könnyen elkészíthetõ ízletes aprósütemény, kiváló egy csésze kávé vagy egy bögre tea mellé.
Hozzávalók:
5 tojás fehérje (150-170 g)
250 g cukor
1 csipet só
1 kiskanál ecet
350 g dió, mogyoró vagy mandula
pár csepp mandulaesszencia
25 g liszt
A tojások fehérjét összekeverjük a cukorral, a sóval és az ecettel, gõz fölé állítjuk és kézi habverõvel addig keverjük, amíg a tojáshab 70 C fokra melegedik. Ha nincs ételhõmérõnk, akkor ezt a hõfokot úgy tudjuk megállapítani, ha beledugjuk az ujjunkat a habba és az csípi azt. Ezt nevezik csípõsre melegíteni.
A keverõtálat levesszük a gõzrõl és gépi habverõ gyors fordulatán kõkeményre verjük, belecsorgatjuk a mandulaaromát is.
A diót, a mandulát vagy a mogyorót száraz serpenyõben, folyton kevergetve illatosra pirítjuk, kihûtjük és finomra õröljük.
A lisztet és a darált csonthéjast óvatosan a habba keverjük, alaposan összevegyítjük, de vigyázunk, hogy azt ne törjük össze.
Habzsákba szedjük, sütõpapíros tepsibe kis halmokat nyomunk, egymástól tisztes távolságot hagyva, mivel sütés közben a habcsókok megnõnek.
130 C fokra elõmelegített sütõben, légkeveréssel 45 percig sütjük.
A sütõbõl kivesszük a tepsit és hagyjuk kihûlni a habcsókokat, csak utána tesszük tálra.
Finom csak így magára is, de kemény lekvárral, ízletes krémekkel összeragasztva is kitûnõ.
Fém vagy mûanyag dobozba téve másnapra megpuhul, sokáig elálló csemege.
A receptet itt találtam.