Diós-lekváros muffin.
sponsored links
Az egyszerû, és elronthatatlan muffin, melyet bõ fél óra alatt az asztalra varázsolhatunk, ha éppen nincs idõnk idõigényesebb sütemény elkészítésére. A hozzávalókat csak összekeverjük, majd a formákba kanalazzuk, és már mehet is a sütõbe. A diós tészta már magában is finom, de egy kiskanál lekvárral a közepén, ezt még csakis fokozhatjuk. A muffin sütéshez pedig a gyerekeket is bátran segítségül hívhatjuk, mert biztosan jó móka lesz a közös sütés.....
Hozzávalók 12 db muffinhoz:
10 dkg darált dió
20 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)
1,5 dl tej (laktózmentes)
1 db tojás (nagy)
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 cs sütõpor
csipet só
12 tk lekvár (sárgabarack, szilva, cseresznye....)
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, az egész tojást, a reszelt citromhéjat, és keverjük jó habosra.
Ezután keverjük hozzá a puha margarint, majd a tejet is.
A liszthez adjuk hozzá a sütõport, a darált diót, egy csipet sót, majd forgassuk, keverjük alaposan össze.
Ezután öntsük a cukros-margarinos-tojásos.... keverékhez, és egy fakanállal alaposan keverjük össze.
A muffin formát béleljük ki papírral, vagy szilikon formával, majd félig töltsük meg a masszával.
Ezután mindegyik közepére tegyünk egy teáskanál ízlés szerinti lekvárt, majd kanalazzuk rá a maradék masszát.
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten 20-25 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)
A sütõbõl kivéve, hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hûtsük ki teljesen.
Tálalás elõtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd úgy kínáljuk. A muffin tésztája légiesen könnyû, a lekvártól pedig jó szaftos. Ízlés szerint bármilyen lekvárt használhatunk, én pl. cseresznyelekvárt kanalaztam a nyers tészta közepébe.