Diós-lekváros aprósütemény
sponsored links
Ilyen aprósüteményt cukrászdából ettem elõször. Annyira finom volt (és annyira drága :P), hogy azt mondtam, ilyent muszáj itthon is készítenem. ez a süti nagyon népszerû a román háziasszonyok körében, találtam is millióegy receptet a neten róla, míg végül egy ismerõsöm javaslatára kipróbáltam az egyiket. De hogy, hogy nem, nekem messzemenõen nem olyanra sikerült mint amilyen az a cukrászdai volt. Meg lehetett õket enni, nem mondom, de elterültek, kemények voltak, nem iylennek kellett lennie. El is voltam keseredve, hogy mit nem csinálhattam jól, de aztán késõbb, "analizálva" kissé a receptet, rájöttem, hogy itt-ott javítgatva talán mégiscsak elérhetõ a kívánt eredmény.
Az én arányaim így alakultak, a végeredmény pedig egy igazán puha, de mégis ropogós-omlós finom aprósüti lett, próbáljátok ki bátran.
Diós-lekváros aprósütemény
Hozzávalók (25-30 darabhoz): 20 dkg porcukor, 20 dkg vaj, 2 tojássárgája, 30 dkg liszt, 1 teáskanál sütõpor;
továbbá: 20 dkg durvára õrölt dióbél, 1 üveg sûrû lekvár (áfonya, szilva), 2 tojásfehérje, porcukor.
Elkészítése: A vajat habosra kavarjuk a porcukorral, majd beledolgozzuk a tojássárgáját, végül pedig a sütõporral összeszitált lisztet. Egynemû masszává dolgozzuk, és fóliába csomagolva néhány órára hûtõbe tesszük. Ezután a tojásfehérjét villával kissé felverjük. A tésztából diónyi gombócokat formálunk, mindegyiket megforgatjuk az enyhén felvert tojásfehérjében, majd meghempergetjük a dióban, és sütõpapírral bélelt tepsire helyezzük, egymástól kissé távolabb. A közepükbe mélyedést nyomunk, a mélyedésbe 1-1 mokkáskanál lekvárt teszünk, majd 180 fokos sütõben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Porcukorral megszórva kínáljuk. Sokáig elálló, omlós sütemény lesz a végeredmény.
EK - 2018/3