Diós kocka.
sponsored links
Régi családi recept alapján készítettem ezt a diós kockát. Emlékszem gyerekkoromba fõként a téli idõszakban sokszor sütötte a nagymama, vagy éppen az anyukám. Általában tejfölös krumplileves, vagy éppen gulyásleves kísérõjeként, mint második fogás. Mivel abban az idõben is volt két nagy diófánk kint a szõlõhegyen, így a bõséges termésnek köszönhetõen nem kellett a dióval spórolni. Most is szerencsésnek mondhatom magam, mert a bõségesen termõ diófáinknak köszönhetõen, nem kell az üzletbe megvennem drága pénzért. A régi családi receptet követve, most is zsírral készítettem el a linzertésztát. Persze aki ettõl óckodik, na meg ha éppen nincs otthon saját sütésû sertészsír, akkor én is csak azt tudom javasolni, hogy vajjal készítsük el a tésztát. A süteményhez saját fõzésû cseresznyelekvárt használtam, így azzal sem spóroltam, sõt elõször azt hittem, hogy kissé túlzásba estem, és sok lekvárt kentem a tésztára, de mint végül kiderült, cseppet sem sokalltam el. A végeredmény egy igazán finom, omlós tészta lett, egy igencsak szaftos, habkönnyû diós réteggel.
Tészta hozzávalói 20 x 30 cm-es tepsihez:
25 dkg liszt
10 dkg zsír (v. 15 dkg vaj)
8 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor ...