Diós kenyér
sponsored links
Már majdnem kalács a vajtól ez a lágy karakterû francia kenyér. Különleges elõételek mellé, üdvözlõ falatokhoz, és csúcs sajtokkal tálalva. A vajas kenyér kedvelõk biztosan függõségbe kerülnek tõle, hogy ilyen finom kenyeret ehessünk magunknak kell belevágni, és bátran megsütni. Sokaknak a fehér kenyér a jól bevált, és a megszokott. Na most itt a lehetõség, egy ilyen különlegesen finom kenyérrel, fokozatosan átállni a teljes kiõrlésû kenyérre. Elõször vegyük fordítva az arányokat, azaz legyen 150 g a teljeskiõrlésû liszt és anagyobbik fele pedig a finomliszt.
Megvallom nehéz kiválasztani melyik a legkedvesebb kenyerünk. Elõször is az otthon sütött, kézzel dagasztott kenyér már eleve összehasonlíthatatlan a boltival. Aztán fontos, hogy mihez sütünk kenyeret, milyen gabonából (gabonákból), kovásszal, vagy élesztõvel, miben sütjük, kemencében, sütõben, vagy kenyérsütõgépben, és sorolhatók a végtelenségig a különbözõségek. Nálam ez a kenyér bent van az elsõ háromban. Lehet mindjárt dupla adagot sütni. Szeretem a kicsit "nedves" kenyeret, különösen amikor frissen fogyasztjuk, a javasolom folyadékmennyiséget fokozatosan dolgozzuk bele a tésztába, és ha több napra sütünk kenyeret, inkább álljunk meg a 250 ml-nél.
Hozzávalók 1 kenyérhez
350 g teljes kiõrlésû tönkölybúza liszt 2x átszitálva ha nem szitáljuk rusztikusabb lesz a kenyerünk ...