Diós kavart sütemény csokimázzal - egy igazi Nagyi süti

2014-02-14

sponsored links

Egyszerû, gyors és nagyon finom sütemény. Mivel zsírral készül, a tésztája nem szárad ki, enyhén szaftos marad - a csokimázzal pedig igazán jó párost alkot. 
Néhány hete írtam ki a blogomra, hogy szeretettel várok Tõletek olyan recepteket, melyet a Nagymamáitoktól tanultatok, vagy olyanokat, melyek régi családi kedvencek. A kiírást az alábbi linken megtaláljátok: Nagyi régi receptek - Tõletek. Azóta már kaptam néhány receptet, melyek nagyon tetszenek, ezúton is köszönöm szépen Nektek. Ezt a diós kavart sütemény receptet Maliné Viki küldte nekem, melyet a Nagymamájától örökölt. Több finomságot is tanult Viki a Nagyitól, de ez a kedvence, melyet olyan szívesen osztott meg velem, én pedig nagyon örültem neki, mert a családom minden tagja rajong a diós süteményekért. Köszönjük szépen Viki, megsütöttem, íme így néz ki nálam - a kisfiamnak különösen ízlett.






Hozzávalók a tésztához: 20x30 cm-es tepsihez
- 5 tojás
- 33 dkg kristálycukor (vagy ízlés szerint elég 20 dkg cukor is)
- 8 dkg zsír (szobahõmérsékletû)
- 1 csomag sütõpor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 3 dl tej
- 33 dkg sima liszt
- 33 dkg darált dió
- 1 nagyobb citrom reszelt héja

A mázhoz:
- 3 evõkanál tej
- 2 csapott evõkanál cukrozatlan kakaópor
- 14 dkg vaj (vagy ízlés szerint lehet kevesebb is)
- 6 dkg vaj




Elkészítés:
1. A tojások sárgáját, cukrot zsírt habosra kavarjuk, majd hozzáadjuk a darált diót és a reszelt citromhéjat, jól összekavarjuk. 
2. Ezután hozzáadjuk a sütõporral elkevert liszt felét + a tej felét is (ha géppel kavarjuk, akkor most már csak lassú fokozaton). 
3. Hozzáadjuk a liszt és tej másik felét is, szépen összekavarjuk a tésztát.  
4. Végül óvatosan belekavarjuk a tojások keményre vert habját is.
5. Kivajazott/lisztezett tepsibe simítjuk a masszát, és elõmelegített 170 fokos légkeveréses sütõben 25-30 perc alatt megsütjük. (Nálam 20 perc alatt megsült, tehát a sütési idõ csak tájékoztató jellegû, hiszen minden sütõ más - hagyományos sütõben 190 fokon süssük.)
6. Amikor megsült a sütemény, kiborítjuk egy fa táblára és hûlni hagyjuk.
7. A mázhoz a tejet a cukorral és a kakaóporral simára keverjük, összefõzzük, majd levesszük a tûzrõl és belekeverjük a vajat is. (Esetleg néhány percre be lehet tenni a hûtõbe, hogy kicsit dermedjen, és ne folyjon le az egész a süteményrõl.) Majd bevonjuk vele egyenletesen a sütemény tetejét, és kockára szeletelve tálaljuk.
Tipp: én elõször felszeleteltem a süteményt és utána csorgattam rá a mázat egyenként a süteményszeletekre - esetleg így is lehet, ha valakinek jobban tetszik.


Jó étvágyat!
 

Folytats a blogon ... gabicsek.blogspot.com/2014/02/dios-ka...

sponsored links

Keres?s