Diós kalács

2018-03-29

sponsored links




Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dl tej, 8 dkg cukor, fél citrom reszelt héja, 2 tojás sárgája, 3 dkg vaj, 2 evõkanál olaj, 2,5 dkg élesztõ; a töltelékhez: 40 dkg dió, 15 dkg cukor, 2 dl tej; a lekenéshez: 1 tojás sárgája, 1 evõkanál olaj, 1 evõkanál víz.
 
Elkészítése


1. A lisztet dagasztótálba szitáljuk, egyik felébe mélyedést csinálunk, beleöntjük a langyos tejet, hozzáadunk egy teáskanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztõt, majd hagyjuk felfutni. Ha felfutott, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a megmaradt cukrot, a citromhéjat és 1 csipetnyi sót. 
2. A hozzávalókat megdagasztjuk, a végén beledolgozzuk a megolvasztott vajat meg az olajat is. 


3. Konyharuhával letakarjuk és langyos helyen 40 perc alatt megkelesztjük.
4. A diót ledaráljuk, hozzáadjuk a cukrot meg a forró tejet. 


5. A leforrázott diót összekavarjuk, hogy kenhetõ állagú masszát kapjunk és hûlni hagyjuk. 
6. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk és négy részre vágjuk. 


7. Egy kalácshoz két rész tésztát kinyújtunk, addig a másik két részt letakarjuk, hogy ne száradjon. 
8. A diós krémet négy részre osztjuk és két résszel lekenjük a kinyújtott tésztákat.


9. A lekent tésztákat feltekerjük. Ugyanígy járunk el a megmaradt tésztával is.
10. A rudakat összecsavarjuk és sütõpapírral bélelt kalácsformába tesszük. 30 percig kelni hagyjuk, majd lekenjük az olajjal és a vízzel összekevert tojássárgáját. Elõmelegített sütõben, 25 perc alatt megsütjük. 




Folytats a blogon ... https://aledakonyhaja.blogspot.com/20...

sponsored links

Keres?s