Diós ikercsigák
sponsored links
A húgom kedvéért készült hétvégére ez a kelt tészta, persze volt finom krémes sütemény is, de azt majd késõbb! :) Megint a csodatésztát használtam, este bedagasztottam másnap pedig elkészítettem. Nagyon finom lett, de azt hiszem nem ártana már egy kis szünetet tartanom! :))
Hozzávalók a tésztához:
- 250 g tejföl (kefir vagy joghurt is jó)
- 2 tojás
- 100 g olvasztott vaj
- 1 kávéskanál só
- 6 evõkanál cukor
- 25 g friss élesztõ
- fél kg liszt
Diós töltelék:
- 5 marék dió
- 5 evõkanál kristálycukor
- 4-6 evõkanál baracklekvár (vagy ami éppen van)
Elkészítés:
- A tojásokat a cukorral, sóval kikeverjük majd a tejfölt és olvasztott vajat is hozzákeverjük. Mehet hozzá a liszt és az élesztõ, amivel min. 10 percig dagasztjuk, de legalább addig, amíg a tészta el nem válik az edény falától.
- A tészta kicsit ragadós és lágy kell legyen úgyhogy a lisztet úgy adagoljuk. A tojások mérete miatt ez nem mindig egyforma.
- A bedagasztott tésztát egy kizsírozott mély tálba tesszük és letakarva aludni küldjük a hûtõbe.
- 3 óra múlva lehet használni, de akár következõ nap este is megsüthetõ.
- Másnap reggel a hûtõbõl kivéve hagyjuk melegedni kb. fél órát, majd enyhén lisztezett felületen gyúrjuk át, és vegyük két részre.
- Ezalatt a diót daráljuk le és keverjük össze a cukorral.
- A sütõt 180 fokra melegítsük elõ, a gáztepsit pedig béleljük ki sütõpapírral.
- Mindegyik tésztát nyújtsunk vékony téglalap alakúra, kenjük meg lekvárral és szórjuk rá a cukros dió felét, majd szorosan tekerjük fel mindkét hosszabb oldalát középvonalig.
- Vágjunk óvatosan kb. 2 cm vastag szeleteket és állítva, de lehet fektetve is a sütõpapiros tepsire sorakoztatni õket.
- Kenjük le tojássárgával, majd süssük arany színûre.
Jó étvágyat!