Diós ikercsigák

2014-03-17

sponsored links

A húgom kedvéért készült hétvégére ez a kelt tészta, persze volt finom krémes sütemény is, de azt majd késõbb! :) Megint a csodatésztát használtam, este bedagasztottam másnap pedig elkészítettem. Nagyon finom lett, de azt hiszem nem ártana már egy kis szünetet tartanom! :))

 

Hozzávalók a tésztához:
  • 250 g tejföl (kefir vagy joghurt is jó)
  • 2 tojás
  • 100 g olvasztott vaj
  • 1 kávéskanál só
  • 6 evõkanál cukor
  • 25 g friss élesztõ
  • fél kg liszt

Diós töltelék:

  • 5 marék dió
  • 5 evõkanál kristálycukor
  • 4-6 evõkanál baracklekvár (vagy ami éppen van)

Elkészítés:
  1. A tojásokat a cukorral, sóval kikeverjük majd a tejfölt és olvasztott vajat is hozzákeverjük. Mehet hozzá a liszt és az élesztõ, amivel min. 10 percig dagasztjuk, de legalább addig, amíg a tészta el nem válik az edény falától.
  2. A tészta kicsit ragadós és lágy kell legyen úgyhogy a lisztet úgy adagoljuk. A tojások mérete miatt ez nem mindig egyforma.
  3. A bedagasztott tésztát egy kizsírozott mély tálba tesszük és letakarva aludni küldjük a hûtõbe.
  4. 3 óra múlva lehet használni, de akár következõ nap este is megsüthetõ.
  5. Másnap reggel a hûtõbõl kivéve hagyjuk melegedni kb. fél órát, majd enyhén lisztezett felületen gyúrjuk át, és vegyük két részre.
  6. Ezalatt a diót daráljuk le és keverjük össze a cukorral.
  7. A sütõt 180 fokra melegítsük elõ, a gáztepsit pedig béleljük ki sütõpapírral.
  8. Mindegyik tésztát nyújtsunk vékony téglalap alakúra, kenjük meg lekvárral és szórjuk rá a cukros dió felét, majd szorosan tekerjük fel mindkét hosszabb oldalát középvonalig.
  9. Vágjunk óvatosan kb. 2 cm vastag szeleteket és állítva, de lehet fektetve is a sütõpapiros tepsire sorakoztatni õket.
  10. Kenjük le tojássárgával, majd süssük arany színûre.
 
Jó étvágyat!

Folytats a blogon ... barbikonyhaja.blogspot.com/2014/03/di...

sponsored links

Keres?s