Diós-fahéjas koszorú
sponsored links
Korábban már írtam róla a blogon, hogy nem rajongok a bejgliért, de egyszer azért én is ettem olyat, ami igazán szeretni való volt. Ennek az egy jó tapasztalatnak hála, tudom, hogy igazából szeretem én a bejglit, csak nagyon nem mindegy, hogy van elkészítve. El is határoztam, hogy végre megsütöm én is, de túl késõn eszméltem, és a karácsony elõtti nagy hajrában nem is akartam volna elkapkodni. Így aztán megint elmaradt, de helyette mindenképp szerettem volna olyan édességet is, ami hasonlít a klasszikus, ünnepi, diós kalácshoz. A mi családunkban apai ágon ui. a diós és a mákos kalács dívik, de csak akkor eszem ilyet, amikor apukámnál vendégeskedem karácsonykor. Most viszont én akartam elkészíteni ? igaz, nem pont úgy, ahogy õ szokta.
A jól ismert diós kalács helyett én olyat akartam, ami még tetszetõsebb. Elõször másként képzeltem el, nem úgy, ahogyan a képeken látható ? nem lövöm le a poént, mert azt a változatot is megsütöm majd ?, de végül emellett a külsõ mellett döntöttem, mert eszembe jutott a kakaós csavart csigám, aminek a formázási technikája nagyon tetszik. Így jött létre ez a rendhagyó diós kalács. Dió és fahéj imádóknak különösen ajánlom. :)
A jól ismert diós kalács helyett én olyat akartam, ami még tetszetõsebb. Elõször másként képzeltem el, nem úgy, ahogyan a képeken látható ? nem lövöm le a poént, mert azt a változatot is megsütöm majd ?, de végül emellett a külsõ mellett döntöttem, mert eszembe jutott a kakaós csavart csigám, aminek a formázási technikája nagyon tetszik. Így jött létre ez a rendhagyó diós kalács. Dió és fahéj imádóknak különösen ajánlom. :)
Hozzávalók 1 kalácshoz:
Tésztához:
30 dkg finomliszt
3 dkg vaj
2 dkg cukor
1 mk. só
1 dl víz
0,5 dl tej
1,5 dkg friss élesztõ
Töltelékhez:
6 dkg puha vaj
6 dkg kristálycukor + egy kevés a szóráshoz
1 csapott ek. õrölt fahéj
6-8 dkg darált dióbél
elkészítés:
- A tésztához a tálba mért liszt közepében kialakított mélyedésbe morzsoljuk az élesztõt, hozzáadjuk a cukrot, a meglangyosított tejes vizet, és egy kis liszttel simára keverjük. Letakarva felfuttatjuk.
- Beletesszük a sót, a langyosra hûlt, olvasztott vajat, a tojássárgáját, és rugalmas tésztává dagasztjuk. Letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
- A töltelékhez a fahéjat a cukorhoz vegyítjük és alaposan összedolgozzuk a puha vajjal. (A vajat nem kell felolvasztani, de jól keverhetõnek/kenhetõnek kell lennie.)
- A megkelt tésztát lisztezett felületen 2-3 mm vékony, kb. 40x40 cm-es négyzetté kinyújtjuk. A felületén egyenletesen elkenjük a vajas keveréket úgy, hogy a tészta szélein, körben szabadon hagyjuk egy kb. 1 cm széles sávot, majd megszórjuk a darált dióval.
- A tésztát feltekerjük, hosszában, középen kettévágjuk, és az így kapott fél tésztakígyókat a vágott felükkel kifelé fordítjuk.
- A két részt összecsavarjuk úgy, hogy a vágott felük kifelé/fölfelé mutasson, majd a végüket összecsippentjük. A csavart tésztát koszorú formára alakítjuk, és a tésztavégeket összedolgozzuk.
- A kalácsot sütõpapírral bélelt tepsire helyezzük, megszórjuk egy kevés kristálycukorral, és letakarva addig kelesztjük, amíg a sütõ bemelegszik. Ezután sütõbe toljuk és pirulásig sütjük. Rácsra téve hûlni hagyjuk.
sütési mód: alul-felül sütés (középsõ sín)
sütési idõ: kb. 25 perc