Diós-almás gyömbérkenyér
sponsored links
Lajos Mari: 66 karácsonyi édesség címû könyvében szerepel ez a recept. A dió, az alma, a fahéj és a gyömbér miatt ugyan téli jellegû sütemény, de bármikor készítjük, ugyanolyan finom lesz :), a citromos máz pedig nagyon jól illik hozzá.
Hozzávalók:
25 dkg liszt
1 kávéskanál sütõpor
1 kávéskanál fahéj
15 dkg alma (tisztítva mérve)
15 dkg dió
2 cm-es friss gyömbér
1 dl tej
18 dkg cukor
13 dkg vaj
2 tojás
A mázhoz: citromlé, porcukor.
A díszítéshez: fél diószemek.
A vajat habosra keverjük a tojásokkal, belereszeljük a gyömbért. A lisztben elkeverjük a sütõport és a fahéjat. A tejet apránként hozzáadjuk a vajas masszához, aztán a lisztet is belekeverjük. Az almát felkockázzuk, 10 dkg diót pedig apróra vágunk, és a tésztához keverjük. Sütõpapírral bélelt gyümölcskenyérformába simítjuk és 180 fokon kb. 50 percig sütjük.
A mázhoz a porcukrot simára és sûrûre keverjük a citromlével, majd ráöntjük a süteményre, az oldalán hagyjuk lefolyni. Végül fél diószemeket nyomunk a még folyós mázba, és hagyjuk egészen megszilárdulni.