Diós almatorta. (avagy Magyarország cukormentes tortája újragondolva)
sponsored links
Idén elsõ ízben, és egy idõben az ország tortájával, elkészült a cukormentes országtorta is. Ez a torta is felkeltette az érdeklõdésemet, és mivel szinte a receptek megjelenésével egy idõben az ország tortáját a "Szabolcsi almás máktortát" (recept itt megtalálható) megsütöttem, elhatároztam, hogy a cukormentes változatot is megfogom sütni. Mivel még nem sikerült beszereznem hozzá az ízesítéshez használt nyírfacukrot, így sajnos a diabetikus torta még várat magára. Viszont arra gondoltam, hogy miért ne lehetne megsütni ezt a tortát cukor hozzáadásával, és így legalább mindenki elkészítheti, és megkóstolhatja a saját ízlése szerint elkészítve.(lehet rajtam kívül mások is akadnak, akik ennek a tortának a cukorral készült változatát is szívesen megkóstolnák) Így aztán nem is várakoztam tovább, elkészítettem ezt az almatortát is. Szinte csak annyit változtattam a hozzávalókon, hogy én cukorral készítettem el. Mivel már az egres leért, így gondoltam majd egy savanykás lekvárral kenem meg a tésztalapokat. Aztán amikor a krém elkészült, és hozzáláttam a torta összeállításához, úgy döntöttem, hogy a lapok lekvárral való kenésétõl én eltekintek, mivel szerintem úgy túl sok íz keveredett volna, és egy tömény, élvezhetetlen tortát kaptam volna. A diós-karamellizált almás-fehér csokoládés krém, már magában is egy különleges ízvilág, ehhez szerintem (persze ez csak a saját véleményem!!!!) nincs szükség még lekvárra is. A torta végül nálunk nagy sikert aratott, igaz a tésztája kicsit tömöttebb mint a mákos változaté, viszont a krém ennél a tortánál is nagyon finom. Szerintem egy próbát, mindenképpen megér.
Tészta hozzávalói kb. 20 cm-es tortaformához:
2 db tojás
10 dkg porcukor ...