Diókrémes rizottó spárgával és eperrel
sponsored links
Diókrémes rizottó spárgával és eperrel
A felkérésre (köszi, Ági!), hogy fõzzek valamit a Donum Terrea receptversenyében, egy pillanatig sem volt kétséges, hogy igent mondok, pedig jó sok minden zajilk a házunk táján. Szeretem az ilyen megmérettetéseket, ahol számomra kedves, különleges alapanyagokat tudok a saját szám ízéhez idomítani, és a Donum Terrea krémjei pont ilyenek.
Ezt azóta tudom, mióta a szeszélyes balatoni idõjárásnak köszönhetõen tavaly nyáron egy órát töltöttünk a Donum Terrea standjának oltalmában. Az égszakadás hirtelen jött és hevesen kopogtatott a fejünk felé kanyarított ponyván, de cseppet sem bántuk; a tökmagolajtól kezdve a mandulakrémen át egészen a gránátalmaecetig végigkóstoltuk a teljes termékpalettát.
Így lehet barátságot kötni az esõvel.
A játék három hétig tart, minden héten 8 gasztroblogger alkot maradandót különbözõ Donum Terrea ízekkel. Nekünk az igazán testhezálló diókrém jutott, egy lágyan örvénylõ barna krém, ami foglyul ejtette a dió markáns esszenciáját.
Elkötelezett rajongói vagyunk az olyan éttermeknek, akik tervezés helyett hajnalban kimennek a piacra, és ami a legszebb, leginspirálóbb, abból készítik el a napi menüt. Nehéz, de õszinte mûfaj. Ebben a szellemben, friss, szezonális alapanyagokat felhasználva alkottuk meg mi is az alábbi receptet. A spárga peckes vigyázzállásból landolt a kosarunkban, az epernek pedig még az illata is színes volt – jól összeillõ, üde párosnak tûntek a dió erõteljesebb íze mellé.
Diókrémes rizottó spárgával és eperrel
Hozzávalók (4-6 személyre):
- 400 g rizottó rizs (pl. arborio, carnaroli)
- 1 l zöldség- vagy csirke alaplé
- 1,5 dl vidám, gyümölcsös rozé bor
- 1 felaprított mogyoróhagyma
- 1 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 3 evõkanál Donum Terrea diókrém
- 50 g friss parmezán sajt
- 1 ek vaj
- 2 marék eper
- 10-15 db zöld spárga
- ? citrom
- balzsamecetkrém
- pekándió
- extra szûz olívaolaj
- só, bors
Elkészítés:
A spárga alsó, fás részét letöröm, ahol hajlik (ha nagyon zsenge, nem szükséges), az erõsebb pikkelyeket lehámozom. Egy magas, de szûk átmérõjû lábosban felforralom az alaplevet és beleállítom az összekötözött spárgákat, lehetõleg úgy, hogy a fejük kilógjon ? azok ugyanis olyan zsengék, hogy nem kell nekik közvetlen hõkezelés, a gõz pont elég. Visszaveszem a lángot és 5-6 percig fõzöm a spárgát. Akkor jó, ha már bele lehet szúrni könnyedén egy villát, de még ruganyos. Dobjuk jeges vízbe rögtön, hogy ne fõjön tovább.
Egy másik fazékban olívaolajat hevítek és üvegesre párolom rajta a hagymát a fokhagymával együtt. Beleöntöm a rizst, magasabbra veszem a lángot és 1-2 percig folyamatosan kevergetve együtt pirítom õket, majd hozzáadom a bort. Folyamatosan keverem, míg az alkohol el nem párolog és csak az aromája marad ott, majd a lábosba merek egy kis alaplevet. Keverem-kavarom, a rizs pedig lassan magába szívja, újra merek hozzá, és így tovább.
A rizs szépen felveszi az ízletes alaplevet, megduzzad, meghízik, közben a keverés hatására kiereszti a keményítõt; ettõl lesz a rizottó 15-18 perc alatt olyan elképesztõen krémes. Körülbelül félúton hozzákeverem a diókrémet is.
Közben a kész spárgát kisebb-nagyobb darabokra aprítom és ugyanígy teszek az eperrel is, szabálytalan formákra vágom. Amikor a rizottó már majdnem kész, beledobom a vajat és reszelt parmezánt, hagyom, hogy beleolvadjanak, majd hozzákeverem az ételhez az epret és a spárgát. Ízesítem, belefacsarom fél citrom levét és azon nyomban feladom egy kevés durvára tört pekándióval megszórva és balzsamecetkrémmel díszítve.
Epres-spárgás rizottó Donum Terrae diókrémmel
Egy tányérban gõzölög a tavasz és az õsz. Jól megférnek egymás mellett! #freelove
Tipp: ha kedvet kaptok a recept elkészítéséhez, a verseny idõtartama alatt az összes krémhez 15% kedvezménnyel tudtok hozzájutni a Donum Terrea webáruházában.