Dióhéjban a chilirõl
sponsored links
Egy indiai gasztronómiába futott beszélgetésünk alkalmával keralai ismerõsöm igen bambán és értetlenül nézett maga elé: - Ani te nálunk éhenhalnál. Mi mindent nagyon csípõsen, fûszeresen eszünk. (Senkit se tévesszen meg az az ártatlannak tûnõ, dekoratív kép ami a banánleveleken tálalt különbözõ fogásokat illeti, férfigyomor kell hozzá.) Persze, én is szeretem a fûszereset, de a környék vízkészletét innám ki, ha egy napi kosztot végigennék - replikáztam az én kis tárkonyos, fokhagymás, citromos világomból.
Azóta közelebb került hozzám a csípõsebb ízvilág, de még messze elmarad attól, hogy a keralai házi konyháról álmodozzak.
De nézzük mit is tudunk felvonultatni vele kapcsolatban? Ha kivesszük a csípõsségét, ami teljesen szubjektív - vagy szeretem vagy nem -, rengeteg dolog érvel mellette. Fõ hatóanyaga a kapszaicin, ami erõs antioxidáns hatással bír. Használják fájdalomcsillapításra és mivel bõrre kenve vérbõséget okoz, melegítõ érzetet keltvén, antirheuma krémek egyik kedvelt ...