Dióhabos szelet.
sponsored links
Egyszerû sütemény, mely az ünnepi asztalon is megállja a helyét. Szerintem az olcsóbb kategóriába sorolható, fõként ha a sem a diót, sem pedig a tojást nem kell hozzá a boltban megvásárolni. A két tésztalap közé pedig ízlés szerint kanalazhatjuk a lekvárt, én bizony nem spóroltam ki, így jó szaftos lett a sütemény. A tésztalapokat sem kell külön-külön megsütni, csak vékonyra nyújtani, és már mehet is a tepsibe. Érdemes elõzõ nap megsütni, így van ideje a süteménynek teljesen kihûlni, és szépen feltudjuk majd szeletelni. Száraz, hûvös helyen pár napig tárolhatjuk.
Tészta hozzávalói 22x32 cm-es tepsihez:
35 dkg liszt (Nagyi titka)
15 dkg sertészsír
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
3 db tojássárga (nagy)
1 citrom reszelt héja
1 ek holland kakaó
2-3 ek tej (hideg)
csipet só
egy üveg ízlés szerinti lekvár a tésztalapok megkenéshez
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a reszelt citromhéjjal, majd adjuk hozzá a zsírt, és kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellõen morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá a tojássárgát, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Gyúrás közben adjunk hozzá annyi hideg tejet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.
Ezután osszuk el a tésztát két egyenlõ részre, majd az egyikhez adjuk hozzá a kakaót, és gyúrjuk alaposan össze.
A kakaós tésztalapot lisztezett felületen nyújtsuk ki tepsi méretûre. (én enyhén lisztezett sütõpapíron nyújtottam ki, majd a papírral együtt átemeltem a tepsibe a tésztát)
A tepsit béleljük ki sütõpapírral (v. zsírozzuk és lisztezzük ki) majd helyezzük bele a kinyújtott, kakaós tésztalapot.
Ezután vastagon kenjük meg a tésztát lekvárral, majd nyújtsuk ki a sárga tésztát, és helyezzük a lekvárra.
Ezután a maradék lekvárral szintén vastagon kenjük le a sárga tésztát is, majd kanalazzuk rá a dióhabot.
Dióhab hozzávalói:
15 dkg darált dió
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
3 dkg kristálycukor
3 db tojásfehérje (nagy)
1 citrom reszelt héja és leve
A darált diót keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal és citromlével.
A tojásfehérjét kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, kanalanként adjuk hozzá a kristálycukrot, és verjük kemény habbá.
Ezután apránként, óvatosan keverjük össze a diós keverékkel, majd egyenletesen kanalazzuk rá a tepsiben lévõ, lekvárral megkent tésztára.
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten 40-45 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem)
A sütõbõl kivéve a tepsiben hagyjuk langyosra hûlni, majd a sütõpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hûtsük ki teljesen. (ha zsírozott, lisztezett tepsiben sütöttük, akkor a tepsiben hagyjuk teljesen kihûlni)
Tálalás elõtt ízlés szerint szeleteljük fel a süteményt, majd úgy kínáljuk. Elõzõ nap is megsüthetjük, akkor lesz ideje teljesen kihûlni a süteménynek, és szépen feltudjuk majd szeletelni.