Dióbundás sütõtökös palacsinta

2017-11-21

sponsored links














Míg más országokban gyakran esznek palacsintát reggelire, addig nálunk inkább desszertként megszokott egy tartalmasabb leves után. Az õsz igen finom csemegéje a sütõtök, amely nagyon sok módon felhasználható. Én különösen szeretem levesként vagy csak megsütve, de talán nem is gondolnánk, hogy mennyiféle édesség vagy sütemény készíthetõ még belõle. Tehetjük kalácsba, gofriba, gyúrhatunk belõle kókuszos golyócskákat, készíthetünk muffint, hozzákeverhetjük zabkásához vagy süthetünk vele palacsintát. Nálam most az utóbbi történt és a puha, édes tökhús nem a tésztába került, hanem töltelékként kapott fõszerepet. De ez a palacsinta most egy kis csavarral készült, mert nem csak töltve van, hanem rántva is. Mivel a dió íze remekül illik a sütõtökhöz, így vétek lett volna kihagyni a felhasználását. Különleges, finom, ízeiben jól harmonizáló desszert, mely nagyon laktató, - így személyenként 2 darabnál ne számítsunk többet - másnap megmelegítve is fogyasztható.       


Dióbundás sütõtökös palacsinta

Hozzávalók:

palacsintatészta:
8-10 db palacsintához

  • 20 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 3 dl tej
  • 2 dl szénsavas ásványvíz
  • 3/4 dl olaj
  • csipet só
  • 1 ek porcukor

töltelék:

  • 50 dkg sütõtök
  • barnacukor
  • vaj (nem margarin!)

panírozáshoz:

  • 10 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 25 dkg zsemlemorzsa
  • 25 dkg darált dió

sütéshez:

  • olaj

tetejére:

  • fahéjas porcukor


Elkészítése:

  1. A zsemlemorzsát összekeverjük a darált dióval.
  2. A sütõtököt meghámozzuk, kimagozzuk, kisebb darabokra vágjuk.
  3. Sütõpapíros tepsibe tesszük, ízlés szerint meghintjük barna cukorral, vajdarabkákat morzsolunk a tetejére.
  4. Forró sütõben puhára sütjük, idõnként megforgatva a cukros olvadt vajban a tökdarabokat.
  5. A palacsintatésztához tálba ütjük a tojásokat, hozzáadjuk a sót és a porcukrot (nem fog leragadni, de ízesebb lesz tõle a palacsinta - elhagyható), elkeverjük.
  6. Hozzáadjuk a lisztet, majd a tejet folyamatosan hozzáadagolva sima tésztává keverjük.
  7. Végül hozzáöntjük az ásványvizet és az olajat, elkeverjük, 30 percet hûtõben pihentetjük.
  8. Teflon serpenyõben a szokásos módon 8 db palacsintát sütünk belõle.
  9. A kihûlt tölteléket villával összetörjük vagy pürésítjük, megtöltjük vele a palacsintákat úgy, hogy egy kis kupac tölteléket rakunk a palacsintára, két szélét ráhajtjuk, - hogy ne folyjon ki a töltelék - majd feltekerjük.
  10. Bepanírozzuk: lisztbe, tojásba mártjuk, majd a diós zsemlemorzsában meghempergetjük.
  11. Bõ, közepesen forró olajban, minden oldalát szép aranyszínûre sütjük.
  12. Frissen, fahéjas porcukorral meghintve kínáljuk. 








Folytats a blogon ... azotthonizei.blogspot.com/2017/11/dio...

sponsored links

Keres?s