Dió- és mákkrémes copfos kifli

2014-07-09

sponsored links

Avagy mit késztettem a  XVII. Blogkóstolóra Sherpa konyhájából?



Ezt sütöttem a XVII. Blogkóstolóra! 

Ezt a bejegyzést nagyon fáradtan írom, mert eléggé összejöttek a dolgok, sok volt már az utazgatás ide-oda. A határidõ szorít, ennek a bejegyzésnek pedig holnapig fel kell kerülnie, éppen ezért nem is teketóriázom, vágjunk is bele a Blogkóstolóra készült sütim bemutatásába!

A jelenlegi, vagyis XVII. forduló háziasszonya ?A tetovált lány konyhája? blog szerzõje, aki Andit, a Sherpa konyhája blogot sorsolta nekem! J Andit egyébként így ismeretlenül is nagyon kedvelem, egy igazi arany lélek! Nagy öröm volt nekem az is, hogy ebben a fordulóban tõlem a ?Csak, mert szeretem? háziasszonya sütött, méghozzá a puncsroládot, szóval ez most egy szerencsés együttállás volt!!!

Jómagam Anditól a copfos kiflit választottam, amit kétféle töltelékkel is elkészítettem: diókrémes és mákkrémes kiflik is születtek nálam! J A sütésben egyébként a nõvérem is aktívan részt vett, a 3. kifli után ugyanis rájöttem, õ sokkal szebben tud fonni nálam, így onnét õ fonta a copfokat, én meg töltöttem és nyújtottam. JLássuk akkor a receptet, amit mindenkinek csak ajánlani tudok!

Sorakoznak a kiflik!

Hozzávalók: (20 db tenyérnyi kiflihez)
(1) Tészta:
1 kg liszt
8-10 ek olaj
2 tojás (+ 1 db a kenéshez)
1 nagy csipet só
0,5 l tej
1 kocka élesztõ
8-10 ek porcukor
1 tk vanília kivonat
(2) Töltelék*:
20 dkg darált dió, vagy 20 dkg darált mák
5-6 ek porcukor
2-3 ek mazsola
1 tk fahéj
1 tk vanília kivonat
1 citrom reszelt héja és ? citrom leve
5-6 ek meleg tej (amennyit a dió, vagy mák felvesz)
* Megjegyzés: Ez a mennyiség 10-10 db kifli elkészítéséhez elegendõ.

Copfosak....

A kiflik elkészítése:
Egy mélyebb tálba szitáljuk a lisztet, majd hozzáöntjük a kézmeleg tejben egy kevés cukorral felfuttatott élesztõt. Hozzáadjuk a maradék porcukrot, sót, vanília kivonatot és az olajat, valamint ráütjük a tojásokat. Végül egy rugalmas, de viszonylag kemény tésztát gyúrunk, amit meleg helyen legalább egy órácskát kelesztünk.
A töltelékhez a darált diót, vagy a darált mákot összekeverjük a porcukorral, ráreszeljük az alaposan megmosott citrom héját, majd hozzáfacsarjuk a levét is, vigyázva, hogy mag ne kerüljön a töltelékbe. Hozzáadjuk a vanília kivonatot és a fahéjat, valamint ízlés szerint beleszórhatunk néhány evõkanál mazsolát is. A töltelékhez annyi meleg tejet adjunk, hogy abból egy sûrû krémmé tudjuk kikeverni.
A megkelt tésztát elfelezzük, majd 10 egyenlõ részre osztjuk, amibõl 1-2 mm vastag, ovális formácskát nyújtunk (A). A copfhoz a tésztakorongok egyik felét három részre vágjuk és befonjuk (B). A tészta másik oldalára kanalazunk egy evõkanál töltelék, amit végezetül kifli alakban feltekerünk, így a copf a kifli tetejére kerül, melynek végét szépen a kifli alá hajtunk (C-D).
A kifliket további 20 percig kelesztjük, majd lekenjük a felvert tojással és elõmelegített 180°C-os sütõben 20-25 perc alatt aranybarnára sütünk (E-F).

Így készülnek a kiflik....

Tippek a sütéshez:
A diókrémes tölteléket egy kis narancshéjjal, vagy narancslével is megbolondíthatjuk, míg a mákosba egy-két evõkanál szilvalekvárt is dobhatunk.
A kifliket könnyebb lesz megkülönböztetni, ha a mákosok tetejét egy kevés egész mákkal megszórjuk.
A kifliket ne süssük túl, mert viszonylag hamar megsülnek, valamint szépen megpirulnak a felvert tojástól!
Próbáljátok ki, mert sokáig puha marad, hatalmasra nõ és nagyon-nagyon fincsi lesz! J


Legyen szép napotok,  ildiKOKKI

Sokáig puha marad....


Folytats a blogon ... ildikokki.blogspot.com/2014/07/dios-e...

sponsored links

Keres?s