DIÓS PADLIZSÁNDZSEM

2017-08-01

sponsored links


Egyszer régen, volt egy bloggertalálkozó, ahova mindenki finomságokkal felpakolva érkezett. Kisildi többek között ilyet is hozott magával, egyenesen Erdélybõl-azóta is errõl ábrándoztam. Teljesen elájultam tõle, annyira ízlett, elõtte pedig még nem is hallottam róla. Persze cukorszirupban eltett minipadlizsánokat láttam már, de sosem akartam megkóstolni-valószínû hülyeség volt ódzkodni tõle. No de a padlizsándzsem, maga a mennyország, annyira finom, hogy ezt mindenkinek ki kell próbálnia.
Csak azért nem készítettem el eddig, mert a padlizsánszezonban mindig elfoglalt és fáradt voltam, no de most eljött az én idõm. A kertben roskadoznak a padlizsánbokrok a gazdag terméstõl, még idõm is akad, így nem tudtam tovább halogatni eme remekmû elkészítését.
Az eredeti receptet itt olvashatjátok, nálam átment némi változáson. Valamikor azt mondták nekem valahol nagyon messze, talán Izraelben, hogy vétek meghámozni a padlizsánt. Azóta is tartom magam ehhez a felfogáshoz, nem hámozom. Persze, akit zavarnak ezek a lila darabkák a produktumban, nyugodtan hámozza meg, ez csak az én fejlövésem.


Hozzávalók

1 kg zsenge padlizsán?
15 dkg dióbél
40 dkg cukor
7-8 dl víz
1 vaníliarúd
1 t.k. fahéj
1 k.k. citromsav
1/2 citrom reszelt héja?
1 dl gyömbérszirup vagy 1 t.k gyömbér
1 csomag 3:1-ben zselésítõ


Elkészítés

A cukrot mérd ki, add hozzá a vizet, majd forrald össze. 
A padlizsánokat 1 centis kockákra vágd fel.
A diót vágd durvára.
A padlizsánokat borítsd a cukorfõzetbe. Eleinte lehet, hogy nem lepi el az összeset, de kevergesd és 1-2 perc után összeesik annyira, hogy ellepje. Zúdítsd hozzá a diót, keverd el.
Öntsd hozzá a gyömbérszirupot, ha nincs otthon akkor reszelj bele friss gyömbért, ha az sincs, akkor használd a szárított változatot.
A vaníliarudat hasítsd ketté, kapargasd ki a magjait és add a fazék tartalmához, a rudakat is fõzd hozzá, csak üvegekbe töltéskor ne felejtsd el kihalászni õket.
A fahéjat, citromhéjat és citromsavat is tedd a fazékba.
Fõzzed, kevergesd. Egy idõ után kezd majd szétesni a padlizsán és sûrûsödni a fõzet.
40 perc után zárd el a tüzet és hagyd a fazékban teljesen kihûlni a dzsemet.
Nekem teljesen besûrûsödött, ezért is nem tartottam magam az eredeti 1 napos várakozáshoz.
3 óra várakozás után tedd vissza a tûzre és add hozzá a zselésítõt. Nekem picike vizet pótolnom kellett, hogy ne égjen oda. Forrald fel óvatosan, kevergesd szorgosan és hagyd egyet rotyogni, majd sterilizált üvegekbe töltsd bele.
Zárd le a kupakokkal és állítsd fejtetõre pár percre.
4 kisebb üveg lett ebbõl a mennyiségbõl.

Kend kalácsra, töltsél vele palacsintát, vagy csak kanalazd magában?



Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog

Folytats a blogon ... csaak.blogspot.com/2017/08/dios-padli...

sponsored links

Keres?s