DIÓS - ALMÁS KÖLESTORTA
sponsored links
DIÓS-ALMÁS KÖLESTORTA
A kölesbõl eddig mindig csak kását készítettem - sós vagy valamilyen édesebb változatát, pedig sokkal változatosabban is lehetne használni, arról nem is beszélve, hogy mindenféle fogyókúrás étrendbe beilleszthetõ, mivel alacsony a kalóriatartalma viszont gyorsan és hosszabb idõre eltelíti az embert, magas rosttartalma miatt megtisztítja a beleket a salaktól.
Gluténmentes, így lisztérzékenyek is ehetik. Ezen kívül szabályozza a vércukor és koleszterinszintet. Sok benne a magnézium, foszfor, vas, B-vitamin. Erõsíti a hajat, körmöket, megszépíti és rugalmassá teszi a bõrt.
Bevallom, egy kicsit szkeptikusan olvastam a receptet Vegagyerek oldalán, de nagyon jó lett a végeredmény. Egy kicsit alakítottam a recepten, kevesebb lisztet használtam, mák helyett diót és almát is tettem bele, stb. Igazság szerint már nyersen is nagyon jó volt az íze, így gondoltam, hogy összesülve még finomabb lesz.
Gluténmentes, így lisztérzékenyek is ehetik. Ezen kívül szabályozza a vércukor és koleszterinszintet. Sok benne a magnézium, foszfor, vas, B-vitamin. Erõsíti a hajat, körmöket, megszépíti és rugalmassá teszi a bõrt.
Bevallom, egy kicsit szkeptikusan olvastam a receptet Vegagyerek oldalán, de nagyon jó lett a végeredmény. Egy kicsit alakítottam a recepten, kevesebb lisztet használtam, mák helyett diót és almát is tettem bele, stb. Igazság szerint már nyersen is nagyon jó volt az íze, így gondoltam, hogy összesülve még finomabb lesz.
HOZZÁVALÓK
20 dkg köles
5 dkg liszt
10 dkg cukor - ha diétázunk, használjunk édesítõt
10 dkg dió
1 alma lereszelve
fahéj, sárgabarack lekvár
víz
ELKÉSZÍTÉSE
- A kölest feltesszük kb. 6 dl vízbe fõni, nézzünk néha rá, nehogy leégjen, illetve ha kell, akkor pótoljuk a vizet.Amikor a köles megfõtt, akkor hagyjuk egy kicsit kihûlni.
- Ezt követõen összekavarjuk a kihûlt kölest, a diót, lisztet, cukrot és annyi vizet tegyünk a nyers tésztához, hogy jól kenhetõ tészta legyen belõle.
- Beleöntjük az összekevert hozzávalókat egy tortaformába. Az eredeti recept azt írja, hogy vastagon kenjük meg lekvárral. Nekem már a nyers tészta alapján elég édesnek tünt ahhoz, hogy ne kenjem be a teljes torta tetejét lekvárral, csak egy kis mintát rajzoltam a sárgabarack lekvárból. A fahéjat sem a tésztába tettem, hanem a tészta tetejét szórtam meg vele és így tettem be 180 fokos sütõbe. Kb. 25-30 pertcet sütöttem. Amikor lekapcsoltam a sütõt, akkor a kész tortát benne hagytam, hogy ott hûljön ki. Amikor kihûlt, akkor egy kicsit dermettebb lesz, mint ahogyan lekapcsolatuk a sütõt, így könnyen szeletelhetõ is.
Tehetünk még hozzá lekvárt, én pl. reggelire egy szelet kölestortát és egy pici lekvárt ettem.
Ha Google+-on szeretnél hozzám csatlakozni, ide kattints.