DIY ? Csináld magad! ? V. rész ? A kenõmájas

2014-03-12

sponsored links

Lehet örülni kérem szépen, újabb isteni finom, házi készítésû szerzeménnyel gazdagodik a blog! A kenõmájas/májkrém is olyan, hogy hajlamosak vagyunk megvenni a boltban (jobb esetben saját hentesnél), pedig igazából roppant hamar elkészíthetjük otthon, mindenféle adalékanyagoktól mentesen, 80-90%-os májtartalommal. Életem eddigi legfinomabb májkrémét Erdélyben ettem, sógorom nagyszülei készítették és készítik a mai napig. Mivel még nem sikerül megszereznem ennek a pontos receptjét, addig kénytelen voltam egyet magam kreálni, mégpedig hogy ne legyen összehasonlítási alap, így másik vonalon indultam. Az erdélyi vajas májkrém helyett egy tejszínes májkrém készült. A végeredmény felülmúlta minden reményemet? A dobogós elsõ helyet ezúttal már ketten is bitorolják.

házi kenõmájas

Igazán nem szeretném fényezni magam, de amikor Férj valamilyen csoda folytán nem tartja magában a véleményét (mert szerinte ha valami jó, azt nem kell mondani, mert alap, és csak akkor kell szólni, ha valami nem jó), és többször is megjegyzi a vacsora asztalnál, hogy hm? ez finom?. hm?. ez tök jó lett, na akkor azt hiszem teljes a siker. Vagyis csak 80%-os, mert B. nem akart enni belõle semmi pénzért?

A májkrém extraként kapott egy kevés medvehagymát. És mostantól kérem, ne akadjon fenn senki azon, hogy mindenhez használni fogom. Na jó, az édes sütikhez nem, ezt megígérhetem. :-) De minden piacos nap alkalmával 2-3 csokor haza fog jönni velem, hogy megegyük valamilyen formában. Rövid a szezon, így nem árt kihasználni, amíg frissel van dolgunk.

No nézzük mi is került az én szuperfinom házi májkrémembe. Vagy kenõmájas, hívjuk ahogy szeretnénk.

Hozzávalók

50 dkg csirkemáj

6 dkg füstölt szalonna

(lehet valamivel több is, nekem ennyi volt)

1 szép nagy fej vöröshagyma

(vagy 2 normál)

8-10 szál medvehagyma

(elhagyható)

2 gerezd fokhagyma

2 ek olíva olaj

1 kk bors



2 tk majoranna

3 dl tejszín

Két evõkanál olíva olajon a kockákra vágott hagymát (nem kell apróra vágni) megdinszteljük. Közben a csirkemájat megtisztítjuk, és feldaraboljuk. A szalonnával is hasonlóan járunk el. A hagymára rádobjuk a szalonnát, picit lepirítjuk, majd jöhet a máj. Megszórjuk majorannával, borssal, és rádobjuk a karikákra vágott fokhagyma gerezdeket. Ha puha a máj, megsózzuk, és felöntjük a 3 dl tejszínnel. Ezzel épphogy összeforraljuk, majd félrehúzzuk a tûzrõl, és hagyjuk picit hûlni. Hozzádobjuk a medvehagymát, amit szándékosan nem fõztünk szét a májjal együtt. Botmixerrel, vagy késes aprítóval addig pürésítjük az egészet, amíg krémes, nem darabos masszát kapunk. Amíg meleg a krém, picit hígnak tûnhet, de ahogy hûl le, úgy fog az egész összeállni. A hûtõben pedig eléri végsõ állapotát, amit friss, ropogós baguette-re kenve elfogyaszthatunk.

Ha elkészíted, és megkóstolod, garantáltan lemondasz a boltiról!

házi kenõmájas

Korábbi DIY bejegyzések:

I. rész ? Vaníliás karika

II. rész ? Krémtúró

III. rész ? Törökméz

IV. rész ? Krémsajt

Ha még nem tetted volna meg, gyere és csatlakozz HahoPihe Konyhájához a Facebookon! Várlak! ;-)


Hasonló bejegyzések:




vaníliás karika
DIY ? Csináld magad! ? I. rész ? A vaníliás karika


diy csináld magad krémsajt
DIY ? Csináld magad! ? IV. rész ? A krémsajt


DSCF6806
DIY ? Csináld magad! ? III. rész ? A törökméz


diy vaníliás krémtúró
DIY ? Csináld magad! ? II. rész ? A krémtúró




Folytats a blogon ... hahopihe.cafeblog.hu/2014/03/12/diy-c...

sponsored links

Keres?s