DIY ? Csináld magad! ? V. rész ? A kenõmájas
sponsored links
Lehet örülni kérem szépen, újabb isteni finom, házi készítésû szerzeménnyel gazdagodik a blog! A kenõmájas/májkrém is olyan, hogy hajlamosak vagyunk megvenni a boltban (jobb esetben saját hentesnél), pedig igazából roppant hamar elkészíthetjük otthon, mindenféle adalékanyagoktól mentesen, 80-90%-os májtartalommal. Életem eddigi legfinomabb májkrémét Erdélyben ettem, sógorom nagyszülei készítették és készítik a mai napig. Mivel még nem sikerül megszereznem ennek a pontos receptjét, addig kénytelen voltam egyet magam kreálni, mégpedig hogy ne legyen összehasonlítási alap, így másik vonalon indultam. Az erdélyi vajas májkrém helyett egy tejszínes májkrém készült. A végeredmény felülmúlta minden reményemet? A dobogós elsõ helyet ezúttal már ketten is bitorolják.
Igazán nem szeretném fényezni magam, de amikor Férj valamilyen csoda folytán nem tartja magában a véleményét (mert szerinte ha valami jó, azt nem kell mondani, mert alap, és csak akkor kell szólni, ha valami nem jó), és többször is megjegyzi a vacsora asztalnál, hogy hm? ez finom?. hm?. ez tök jó lett, na akkor azt hiszem teljes a siker. Vagyis csak 80%-os, mert B. nem akart enni belõle semmi pénzért?
A májkrém extraként kapott egy kevés medvehagymát. És mostantól kérem, ne akadjon fenn senki azon, hogy mindenhez használni fogom. Na jó, az édes sütikhez nem, ezt megígérhetem. De minden piacos nap alkalmával 2-3 csokor haza fog jönni velem, hogy megegyük valamilyen formában. Rövid a szezon, így nem árt kihasználni, amíg frissel van dolgunk.
No nézzük mi is került az én szuperfinom házi májkrémembe. Vagy kenõmájas, hívjuk ahogy szeretnénk.
Hozzávalók
50 dkg csirkemáj
6 dkg füstölt szalonna
(lehet valamivel több is, nekem ennyi volt)
1 szép nagy fej vöröshagyma
(vagy 2 normál)
8-10 szál medvehagyma
(elhagyható)
2 gerezd fokhagyma
2 ek olíva olaj
1 kk bors
só
2 tk majoranna
3 dl tejszín
Két evõkanál olíva olajon a kockákra vágott hagymát (nem kell apróra vágni) megdinszteljük. Közben a csirkemájat megtisztítjuk, és feldaraboljuk. A szalonnával is hasonlóan járunk el. A hagymára rádobjuk a szalonnát, picit lepirítjuk, majd jöhet a máj. Megszórjuk majorannával, borssal, és rádobjuk a karikákra vágott fokhagyma gerezdeket. Ha puha a máj, megsózzuk, és felöntjük a 3 dl tejszínnel. Ezzel épphogy összeforraljuk, majd félrehúzzuk a tûzrõl, és hagyjuk picit hûlni. Hozzádobjuk a medvehagymát, amit szándékosan nem fõztünk szét a májjal együtt. Botmixerrel, vagy késes aprítóval addig pürésítjük az egészet, amíg krémes, nem darabos masszát kapunk. Amíg meleg a krém, picit hígnak tûnhet, de ahogy hûl le, úgy fog az egész összeállni. A hûtõben pedig eléri végsõ állapotát, amit friss, ropogós baguette-re kenve elfogyaszthatunk.
Ha elkészíted, és megkóstolod, garantáltan lemondasz a boltiról!
Korábbi DIY bejegyzések:
I. rész ? Vaníliás karika
II. rész ? Krémtúró
III. rész ? Törökméz
IV. rész ? Krémsajt
Ha még nem tetted volna meg, gyere és csatlakozz HahoPihe Konyhájához a Facebookon! Várlak!
DIY ? Csináld magad! ? I. rész ? A vaníliás karika
DIY ? Csináld magad! ? IV. rész ? A krémsajt
DIY ? Csináld magad! ? III. rész ? A törökméz
DIY ? Csináld magad! ? II. rész ? A krémtúró
Igazán nem szeretném fényezni magam, de amikor Férj valamilyen csoda folytán nem tartja magában a véleményét (mert szerinte ha valami jó, azt nem kell mondani, mert alap, és csak akkor kell szólni, ha valami nem jó), és többször is megjegyzi a vacsora asztalnál, hogy hm? ez finom?. hm?. ez tök jó lett, na akkor azt hiszem teljes a siker. Vagyis csak 80%-os, mert B. nem akart enni belõle semmi pénzért?
A májkrém extraként kapott egy kevés medvehagymát. És mostantól kérem, ne akadjon fenn senki azon, hogy mindenhez használni fogom. Na jó, az édes sütikhez nem, ezt megígérhetem. De minden piacos nap alkalmával 2-3 csokor haza fog jönni velem, hogy megegyük valamilyen formában. Rövid a szezon, így nem árt kihasználni, amíg frissel van dolgunk.
No nézzük mi is került az én szuperfinom házi májkrémembe. Vagy kenõmájas, hívjuk ahogy szeretnénk.
Hozzávalók
50 dkg csirkemáj
6 dkg füstölt szalonna
(lehet valamivel több is, nekem ennyi volt)
1 szép nagy fej vöröshagyma
(vagy 2 normál)
8-10 szál medvehagyma
(elhagyható)
2 gerezd fokhagyma
2 ek olíva olaj
1 kk bors
só
2 tk majoranna
3 dl tejszín
Két evõkanál olíva olajon a kockákra vágott hagymát (nem kell apróra vágni) megdinszteljük. Közben a csirkemájat megtisztítjuk, és feldaraboljuk. A szalonnával is hasonlóan járunk el. A hagymára rádobjuk a szalonnát, picit lepirítjuk, majd jöhet a máj. Megszórjuk majorannával, borssal, és rádobjuk a karikákra vágott fokhagyma gerezdeket. Ha puha a máj, megsózzuk, és felöntjük a 3 dl tejszínnel. Ezzel épphogy összeforraljuk, majd félrehúzzuk a tûzrõl, és hagyjuk picit hûlni. Hozzádobjuk a medvehagymát, amit szándékosan nem fõztünk szét a májjal együtt. Botmixerrel, vagy késes aprítóval addig pürésítjük az egészet, amíg krémes, nem darabos masszát kapunk. Amíg meleg a krém, picit hígnak tûnhet, de ahogy hûl le, úgy fog az egész összeállni. A hûtõben pedig eléri végsõ állapotát, amit friss, ropogós baguette-re kenve elfogyaszthatunk.
Ha elkészíted, és megkóstolod, garantáltan lemondasz a boltiról!
Korábbi DIY bejegyzések:
I. rész ? Vaníliás karika
II. rész ? Krémtúró
III. rész ? Törökméz
IV. rész ? Krémsajt
Ha még nem tetted volna meg, gyere és csatlakozz HahoPihe Konyhájához a Facebookon! Várlak!
Hasonló bejegyzések:
DIY ? Csináld magad! ? I. rész ? A vaníliás karika
DIY ? Csináld magad! ? IV. rész ? A krémsajt
DIY ? Csináld magad! ? III. rész ? A törökméz
DIY ? Csináld magad! ? II. rész ? A krémtúró