DIY ? Csináld magad! ? III. rész ? A törökméz
sponsored links
Újra szerda, újra DIY? nézzétek csak, mit hoztam nektek ma? Bizony, ezt is elkészíthetjük itthon! Nyilván itthon se lesz egészségesebb, de legalább spóroltunk vele.
Ki szereti ezt a vásári csemegét? Kisebb vagyonért lehet rá szert tenni a nyár búcsúztató, körhintás, vattacukros, sörsátras bulik alkalmával. Bevallom, én ezt sose szerettem gyerekként, én a mentolos szõlõcukorért rajongtam, a vajkaramellért, a grillázsért. Egyszer talán kóstoltam, így nagyjából tudom milyen az állaga (már ha 1 kóstolás hiteles forrásnak számít), na ez nem 100%-osan olyan, viszont ezzel az itthoni prototípussal azt hiszem törökméz kedvelõvé is váltam. Hát ez nagyon fincsi. No nem egészséges, csak szimplán fincsi.
5 perces csemege, 3 összetevõbõl. Egy kis odafigyeléssel bárki elkészítheti. Õszinte leszek, én este gyorsan le is akartam gyártani, és sikerült picit elszenesítenem, de ez veletek nem fog elõfordulni, mert beszámolok mindenrõl részletesen. Mellesleg világ életemben gyenge voltam kémiából, márpedig lehet hogy most hasznos lenne némi tudás, de gyakorlatilag amíg a karamell készült, nem volt semmi de semmi baja a cuccnak. Azonban amint megkapta a szódabikarbónát, mintha elkezdte volna égetni? Létezik? Kémiatudósok, vagy nálam tanultabb emberek megírhatják a véleményüket, örülnék.
Hozzávalók
(kis adag)
10 dkg cukor
1,5 ek méz
1 kk szódabikarbóna
a tál kikenéséhez 1 ek olaj + alufólia
Kezdjük a történetet azzal, hogy az alufóliával jól kibélelünk egy müzlis tálat. Simítsuk bele szépen a fóliát, különben csipesszel csipegethetjük ki a törökmézbõl, ha itt-ott befolyik. Egy ecset segítségével alaposan olajozzuk körbe a fóliát mindenhol. Jöhet a törökméz. A szódabikarbónát egy kis csészében készítsük magunk mellé. A cukrot és a mézet egy lábasba öntjük, és viszonylag nagy lángon (vagy a közepes rózsán menjen max-on, vagy ahogy én csináltam, tegyétek a nagyra, és állítsátok kb. középszintbe) elkezdjük hevíteni. Nagyjából 5 perc az egész folyamat, ennyi idõ telik el, amíg nagyon szép világos karamell színt kap a cukor és a méz. Ne akarjunk olyan karamell színt kapni, mint amit krémekben látunk, mert utána jön a krach? Tehát épphogy szép világos elkezd lenni a cukor, elzárjuk a lángot, beleborítjuk a szódabikarbónát, és villámgyorsan elkeverjük, kb. 6-8 keveréssel. Ekkor kezd majd habzani, és gyorsan áttöltjük a kibélelt, kiolajozott tálkánkba egyetlen, hirtelen mozdulattal.
És kész vagyunk. Szobahõmérsékleten 1 óra alatt hagyjuk kihûlni, majd kiszedjük a tálból, lehúzzuk a fóliát, és egy éles, recés kés segítségével tudunk vagdosni belõle, no nem túl szabályos darabokat. Kóstoljátok meg, szerintem zseniális!
Recept forrása: http://www.nosalty.hu/recept/torokmez
DIY ? Csináld magad! ? I. rész ? A vaníliás karika
DIY ? Csináld magad! ? II. rész ? A krémtúró
Tarte tatin (Francia almatorta)
Csokis cukkinis muffin
Ki szereti ezt a vásári csemegét? Kisebb vagyonért lehet rá szert tenni a nyár búcsúztató, körhintás, vattacukros, sörsátras bulik alkalmával. Bevallom, én ezt sose szerettem gyerekként, én a mentolos szõlõcukorért rajongtam, a vajkaramellért, a grillázsért. Egyszer talán kóstoltam, így nagyjából tudom milyen az állaga (már ha 1 kóstolás hiteles forrásnak számít), na ez nem 100%-osan olyan, viszont ezzel az itthoni prototípussal azt hiszem törökméz kedvelõvé is váltam. Hát ez nagyon fincsi. No nem egészséges, csak szimplán fincsi.
5 perces csemege, 3 összetevõbõl. Egy kis odafigyeléssel bárki elkészítheti. Õszinte leszek, én este gyorsan le is akartam gyártani, és sikerült picit elszenesítenem, de ez veletek nem fog elõfordulni, mert beszámolok mindenrõl részletesen. Mellesleg világ életemben gyenge voltam kémiából, márpedig lehet hogy most hasznos lenne némi tudás, de gyakorlatilag amíg a karamell készült, nem volt semmi de semmi baja a cuccnak. Azonban amint megkapta a szódabikarbónát, mintha elkezdte volna égetni? Létezik? Kémiatudósok, vagy nálam tanultabb emberek megírhatják a véleményüket, örülnék.
Hozzávalók
(kis adag)
10 dkg cukor
1,5 ek méz
1 kk szódabikarbóna
a tál kikenéséhez 1 ek olaj + alufólia
Kezdjük a történetet azzal, hogy az alufóliával jól kibélelünk egy müzlis tálat. Simítsuk bele szépen a fóliát, különben csipesszel csipegethetjük ki a törökmézbõl, ha itt-ott befolyik. Egy ecset segítségével alaposan olajozzuk körbe a fóliát mindenhol. Jöhet a törökméz. A szódabikarbónát egy kis csészében készítsük magunk mellé. A cukrot és a mézet egy lábasba öntjük, és viszonylag nagy lángon (vagy a közepes rózsán menjen max-on, vagy ahogy én csináltam, tegyétek a nagyra, és állítsátok kb. középszintbe) elkezdjük hevíteni. Nagyjából 5 perc az egész folyamat, ennyi idõ telik el, amíg nagyon szép világos karamell színt kap a cukor és a méz. Ne akarjunk olyan karamell színt kapni, mint amit krémekben látunk, mert utána jön a krach? Tehát épphogy szép világos elkezd lenni a cukor, elzárjuk a lángot, beleborítjuk a szódabikarbónát, és villámgyorsan elkeverjük, kb. 6-8 keveréssel. Ekkor kezd majd habzani, és gyorsan áttöltjük a kibélelt, kiolajozott tálkánkba egyetlen, hirtelen mozdulattal.
És kész vagyunk. Szobahõmérsékleten 1 óra alatt hagyjuk kihûlni, majd kiszedjük a tálból, lehúzzuk a fóliát, és egy éles, recés kés segítségével tudunk vagdosni belõle, no nem túl szabályos darabokat. Kóstoljátok meg, szerintem zseniális!
Recept forrása: http://www.nosalty.hu/recept/torokmez
Hasonló bejegyzések:
DIY ? Csináld magad! ? I. rész ? A vaníliás karika
DIY ? Csináld magad! ? II. rész ? A krémtúró
Tarte tatin (Francia almatorta)
Csokis cukkinis muffin