DIY ? Csináld magad! ? I. rész ? A vaníliás karika

2014-02-12

sponsored links

FIGYELEM! FIGYELEM!



A HahoPihe Konyhája új ?rovatot? indít a fenti címen. (DIY ? az angol Do It Yourself ? Csináld magad ? rövidítése) A tervem az, hogy olyan ételeket/desszerteket/nasikat hozzak, amiket az emberek döntõ többsége boltban (vagy más helyen) vásárol. Szeretném megmutatni, hogy ezeket lehet itthon is készíteni. Ráadásul zömében kevesebb pénzbõl többet tudunk elõállítani, és ami a legfontosabb, hogy tudjuk, mit tettünk bele. Egy dolgot nem tudok megígérni, mégpedig, hogy gyorsabb lesz, mint levenni a polcról, majd otthon kibontani és elfogyasztani, de mindenképp szeretnék hû maradni a mottómhoz, ami nem más, mint a ?gyorsan finomat?. Higgyétek el, néha jól fog esni, ha azzal büszkélkedhettek a család, vagy a vendégek elõtt, hogy ti készítettétek el a kínált falatokat.

A rovat a tervek szerint heti rendszerességgel fog jelentkezni, elõre láthatólag szerda esténként.  Lesz néhány régebbi bejegyzés is, ami passzol a címbe, azt újra meg fogom mutatni, hisz egyre többen vagyunk, nem árt néha ismételni. Ha van ötletetek, Ti mit látnátok szívesen ezekben a bejegyzésekben, ne titkoljátok, írjátok meg bátran. Nem ígérem, hogy mindig mindent meg tudok valósítani, de rajta leszek a témán! A jobb oldali sávban látható lesz egy kép, amire ha rákattintotok, az összes megjelent DIY recept megtalálható lesz. Ennek késõbb lesz igazán jelentõsége, amikor már több ilyen recept is felkerül a blogra. És akkor csapjunk a lovak közé?

A DIY rovatot ezennel megnyitom!

Kezdjük rögtön egy kis retró-val. Elsõként egy olyan kekszet hoztam, ami nagyon nagy kedvencem. És konkrétan 1 csomaggal (de lehet, hogy kettõvel is) el tudtam (és jelenleg is tudnék) pusztítani egymagam. Mióta itthon készül ez a keksz ? közel 2 éve ? , azóta nem is vettünk boltit. Pedig sokszor a csokizásig se jutunk el, mert a család többi része natúr megeszi a kekszeket. Jöjjön tehát egy régi recept elsõként, dobpergés, aaaaaaaaaaaaaaaaa  VANÍLIÁS KARIKA!

vaníliás karika

Hozzávalók

35 dkg liszt

5 dkg kukoricaliszt

(ettõl lesz igazán keksz a keksz)

25 dkg vaj/margarin

15 dkg porcukor

1 cs. vaníliás cukor

csipet só

1 tk vanília kivonat vagy 1 vanília rúd belseje

2 M-es tojás sárgája

1 tk sütõpor

és ha nem áll össze a tészta, akkor pár csepp víz

-az aljára étcsokoládé

A liszteket, a porcukrot, a csipet sót, és a vaníliás cukrot összekeverjük. A szoba hõmérsékletû margarinnal/vajjal alaposan összemorzsoljuk. (Ha van késes aprítónk, tökéletesen elvégzi ezt a mozzanatot helyettünk.) Hozzáadjuk a vanília kivonatot (vagy a vanília rúd belsejét), a sütõport és a 2 tojás sárgáját. Szépen összedolgozzuk, ha nem áll össze a tészta, egy kevés vízzel segíthetünk ezen, de csínján bánjunk vele! Ha összeállt egy nagy gombóccá, fóliába csomagoljuk, és legalább fél órára hûtõbe tesszük. A sütõt elõmelegítjük 180 fokra, a tésztát kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, és linzer kiszúróval kiszaggatjuk a kekszeket. Ennek hiányában fogunk 2 pogácsa szaggatót (egy nagyot és egy minit), és az ízén semmit se ront, ha sima karikákat kapunk, ugyebár. A kekszeket kb. 10-15 perc alatt szép világosra sütjük. (Ne hagyjuk, hogy megbarnuljon, mert más lesz az állaga, keményebb.) Ha kihûlt, az alját olvasztott étcsokoládéba mártjuk, egy késsel picit lehúzzuk (azért maradjon ám rajta), majd sütõpapírra rakosgatjuk, és hûvösre tesszük (hûtõ). Ha a csokoládé visszadermedt, le tudjuk szedni a sütõpapírról. Jól záródó fémdobozban napokig eláll. (Mivel a csokit nem temperáltuk, hûvös helyen tartsuk, hogy ne olvadjon meg nagyon.)

Nos, ki cseréli le a boltit erre? :)

Forrás: TücsökBogár


Hasonló bejegyzések:




DSCF4580_2
Vaníliás hópelyhek


Csigamuffin_2
Buli van!



Vaníliás/Csokis muffin


DSCF6411
Vaníliás karika




Folytats a blogon ... hahopihe.cafeblog.hu/2014/02/12/diy-c...

sponsored links

Keres?s