DIY ? Csináld magad ? Házi vegeta /ételízesítõ/

2014-05-28

sponsored links

Minimális munkával a lehetõ legegyszerûbb módszerrel készíthetsz magadnak házi ételízesítõt. És ennek most jött el az ideje. Hogy miért? Friss zöldségek tömkelege lepi el a piacokat, és a nyári napsütés maximálisan a segítségünkre lesz? Nézzük, hogyan!

házi vegeta

Már egy ideje foglalkoztatott a vegeta ?háziasításának? a gondolata, de tettre csak akkor került sor, amikor az elõre megvásárolt, levesnek szánt zöldségekbõl nem lett leves, és vészesen kezdett ketyegni a biológiai órájuk. Láttam pár blogon korábban üvegben eltett, nem szárított ételízesítõket is, amik tetszettek, de nekem a szárított valamiért jobban tetszik. Az valahogy szokványosabb, hisz a bolt polcáról is ilyen formában lehet beszerezni, tehát a megszokás hatalma gyõzedelmeskedett. Végül a módszer maradt az, mint Juditnál, a mennyiségek azonban adottak voltak nálam, így azzal dolgoztam. Egy kisebb méretû befõttesüvegnyi szárított ételízesítõm lett, aminek szuper az íze.

Hozzávalók nálam

5 répa

2 fehérrépa

2 cs. petrezselyem

3 fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

1/2 karalábé

1/2 zeller

néhány szem kelbimbó

(de ne akadjatok fenn semmi, ami van otthon, dobáljátok bele szépen!)

15 dkg só

házi vegeta

A zöldségeket megpucoltam, megmostam, majd feldaraboltam kisebb darabkákra. Betettem 2 részletben az aprítógépbe, ami elvégezte helyettem a piszkos munkát. Az egészet egy tálba öntöttem, rászórtam a 15 dkg sót, és alaposan elkevertem. Sütõpapírral bélelt tálcákra pakoltam (nekem 2 tálcára fért rá) vékony rétegben. Lefedtem egy függönydarabbal, hogy ne bántsák az éhezõ állatok, mint pl. a légy, hangya és társai. Érdemes nem sötétítõ függönnyel dolgozni, hanem olyannal, ami átereszti a fényt és a levegõt. ;-)

házi vegeta

Ha ezzel megvagyunk, keressünk egy napos helyet a kertben/erkélyen, és tegyük ki. Egy nap érdemes párszor átforgatni, hogy egyenletesen tudjon kiszáradni az egész. Ha rettentõ hõséggel van dolgunk, és reggeltõl estig szárítjuk, van rá esély, hogy 1 nap alatt el is készül. Nekem a májusi közel 30 fokos melegben 2 napra volt szükség ehhez. De azon kívül, hogy ott várakozott a száradásra, igazán semmi dolgom nem volt vele. Mikor már kellõen kopog, és kiszáradt, üvegbe zárhatjuk, vagy még kávédarálóval õrölhetünk rajta, ha finom por állagot szeretnénk elérni. Feltesszük a kamrapolcra, és használjuk bátran arra, amire eddig is használtuk az ételízesítõnket. Csak már nem a boltit, hanem a saját készítésû házi verziót! ;-)

házi vegeta

Korábbi DIY recepteket találhatsz még ITT!

Engem pedig Facebook-on ITT!

A bejegyzést ihlette receptet pedig ITT!


Hasonló bejegyzések:




DSCF6806
DIY ? Csináld magad! ? III. rész ? A törökméz


diy csináld magad krémsajt
DIY ? Csináld magad! ? IV. rész ? A krémsajt


házi kenõmájas
DIY ? Csináld magad! ? V. rész ? A kenõmájas


trappista sajt
DIY ? Csináld magad! ? X. rész ? A trappista sajt




Folytats a blogon ... hahopihe.cafeblog.hu/2014/05/28/diy-c...

sponsored links

Keres?s