Disznóvágás Rigmányban
sponsored links
Még január elején vágtunk disznót Rigmányban anyai nagymamámnál. Mint ahogy lenni szokott, az egész család összegyül ilyenkor. Most is így történt.
A háziasszonynak már azelõtt este elkezdõdik a disznóvágás, mert elõ kell szednie, megmosnia a nagyedényeket, elõszerelni a fûszereket:sót, durvasót, borsot, fokhagyát, szegfûborsot, szegfûszeget, csombortlisztet, meg kell fõznie a rizset a májashoz, a véreshez a gömbechez.
Régebb a gazda, a hentes, és a disznófogók(szomszéd, rokon férfiak) már korán hajnalban 6 - 7 órakor meszúrták a disznót. Utána megitták az áldomást, egy -egy pohár erõs szilvapálinkát. Aztán a gazda és a hentes szalmában megperzselték a disznót. Ma már a perzselés nem szalmával, hanem egyfajta perzselõgéppel történik, amelyet fával töltenek meg, de van már villanyos változata is. Közben a háziasszony vizet melegít nagylábosokban, hogy legyen mivel megmosni a megperzselt disznót. Perzselés után surlókefével aprólékosan megmossák, megsúrolják, aztán rácsra helyezik, és a hentes felbontja a disznót. Az asszonyok már addig elõkészítették a különbözõ nagyságú edényeket, tálakat a disznó részeinek. Ahogy megkezdik a bontást a háziasszony kéri a ...