Disznótoros pogácsa
sponsored links
Egyik héten néztem az “Édes nagyik” címû mûsort és ott az egyik néni ilyen tepertõs pogácsát sütött. Nagyon guszta volt, el is kívántam tõle, úgyhogy amennyire emlékeztem rá, mibõl mennyit használt, kipróbáltam az õ receptjét.
Nagyon finom puha lett a pogácsa, ezt nem kell hajtogatni, így egyszerûbb és hamarabb is készen van, mint a hajtogatott változat.
A néni (sajnos nem emlékszem a keresztnevére) elmondása szerint, mikor fiatalasszony volt, disznóvágáskor mindig sütöttek ilyen pogácsát, mert ez nagyon jól csúszott a borocska mellé.
Hozzávalók
- 50 dkg finomliszt
- 30 dkg tepertõ ledarálva
- 5 dkg élesztõ
- 2 dl tej
- 4 dkg olvasztott vaj
- 1 tk kristálycukor
- 2 tojássárgája
- 3 ek tejföl
- 3 csapott tk só
- 1 kk õrölt bors (ízlés szerint tehetünk bele többet is)
Elkészítés
- Az élesztõt felfuttatjuk a meleg (nem forró!) cukros tejben.
- Minden hozzávalót összegyúrunk, szükség szerint kevés lisztet még adunk hozzá, hogy összeálljon a puha tésztánk.
- Konyharuhával letakarva, meleg helyen 1 órán át kelni hagyjuk.
- Lisztezett deszkán kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk a tésztát, tetejét egy késsel bevagdossuk, hogy “kockás” legyen.
- Kb. 5 cm-es átmérõjû pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sütõpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk és tetejüket lekenjük kissé felvert egész tojással. 200 °C-ra elõmelegített sütõben kb. 25 perc alatt megsütjük. Ekkora szaggatóval kb. 40 db pogácsa lesz.