DINNYEHÉJ DULCSÁCA
sponsored links
A dulcsáca nem más, mint darabos gyümölcsbõl, cukorsziruppal készült dzsem, a románok így mondják: dulceata, ami édességet jelent.
Nézzük tehát, a görögdinnye héjból készített pazar dulcsácát:
Egy 7 kilós görögdinnye héját (miután megettük a piros, édes belét) megszabadítottam a zöld héjától, nem maradt más csak egy vékony fehér csík valamennyi piros béllel. Körülbelül 1 cm-es kockákra vágtam és fõni tettem egy fazékba 3 liter vízzel, amibe 2 dl 9%-os ecetet öntöttem. Több mint 2 órát fõztem, amíg a héjkockák megpuhultak és áttetszõvé váltak.
Leszûrtem, átmostam hideg vízben és kinyomkodtam.
1 kg fõtt dinnyehéjhoz 1 kg cukrot kell számítsunk. Mivel nekem 80 dkg héjam volt, hát 80 dkg cukrot használtam. A cukrot sziruppá fõztem 4 dl vízzel ( 1 kg cukorhoz 5 dl víz), beleöntöttem a dinnyehéjakat, hozzáadtam 1 citrom héját és levét, valamint ...