Diabetikus születésnapi ribizli torta
sponsored links
Diabetikus ribizli torta |
Durumlisztes piskóta:
4 db közepes méretû tojás
7 deka nyírfacukor
8 deka durumliszt
fél sütõpor (6 gramm)
késhegynyi szódabikarbóna
A tojásfehérjékbõl csipet sóval a nyírfacukrot apránként hozzáadagolva fényes, kemény habot vertem a gépihabverõ legmagasabb fokozatán. A tojássárgákat egyenként, a legkisebb fokozaton dolgoztam bele a habba. Ezután a sütõporral és szódabikarbónával elvegyített lisztet csak fakanállal óvatosan (a fakanalat alulról felfelé félköröket leírva emelgettem) kevertem bele. Sütõpapírrl bélelt 23 centis kerek tortasütõbe egyengettem a masszát, majd 180 fokosra elõmelegített sütõben kb. 20-22 percig sütõttem, tûpróbát végeztem. Félidõben fehér papírral le kellett takarni, mert nagyon színesedett a teteje. Lehet, hogy a sütõnyitás miatt, de nekem kicsit összeesett kivétel után. Nem tudtam volna 3 lapba vágni, ezért még egy adagot sütöttem.
A receptet Itt találtam, köszönöm! ?
A krémet már meglévõ receptjeim alapján kalkuláltam.
Ribizlikrém:
60 deka ribizli(fagyasztott)
2 evõkanál nyírfacukor
2 deci víz
fél citrom leve
2 zacskó vaníliás pudingpor
25 deka vaj + 4 evõkanál nyírfacukor por
A fagyos ribizlire rászórtam a nyírfacukrot, ráöntöttem a vizet és tûzre tettem. Forrás után 1-2 perc alatt megfõ. Ekkor szûrtem le a levébõl1 decit, a többit turmixgépbe tettem és összemixeltem, majd visszatettem az edénybe, amiben fõtt, és visszatettem a tûzre. A kivett lével smára kevertem a pudingport, majd ráöntöttem a ribizlipépre és kevergetve sûrûre fõztem. Belekevertem a citromlét is, és hagytam langyosra kihûlni.
Közben a vajat a nyírfacukorporral jól kikevertem, és a már éppencsak langyos állapotban kanalanként hozzáadtam a ribizlipépet.
Mindkét tortalapot kettõbe vágtam, így 4 tortakarikám lett, amit 3 helyen töltöttem a krémmel, valamint a torta külsejét is ezzel kentem körbe. Ribizliszemekkel díszítettem.
Egy éjszakát hûtõben töltött, és bár hétköznap van, azért délben elszaladtak a gyerekek is - akkor vágtuk meg.
Fele mindjárt el is fogyott - finom volt!
Összegezve - a durumliszt nagyon alkalmas sütemények sütésére (is). A nyírfacukornak semmi mellékíze nincs, használata teljesen megegyezik a répacukoréval. A ribizlit fõzés után nem passzíroztam át, minket nem zavar, hogy magjai bekerültek a krémbe. Persze, aki selymesebb krémet akar, az passzírozza át a magtól és a héjtól.
Egy éjszakát hûtõben töltött, és bár hétköznap van, azért délben elszaladtak a gyerekek is - akkor vágtuk meg.
Fele mindjárt el is fogyott - finom volt!
Megvágva |
Az ünnepelt a tortával |