Diabetikus gyümölcskenyér
sponsored links
Diabetikus gyümölcskenyér |
Egy karácsonyi gyümölcskenyér receptet (ITT)variáltam át diabetikussá (férjem vércukor értéke súrolja a határt...)
Hozzávalók:
15 deka durum liszt
10 deka nyírfacukor ledarálva
? teáskanál sütõpor
4 tojás
1 citrom reszelt héja és leve
10 deka aszalt vörösáfonya
5 deka hántolt mandulaforgács
Az átszitált lisztbe belekevertem a sütõport. A tojásokat szétválasztottam, és a fehérjéket kemény habbá vertem a fele cukorral (csipet sót is tettem bele). A többi cukorral felhabosítottam a tojássárgákat, beleadtam a citromhéjat és levet is, majd apránként beleadagoltam és elkevertem a sütõporos liszttel. Ezután a fehérjehabot csak fakanállal óvatosan (felülrõl lefelé félkörösen) kevertem bele. Utoljára pedig a mandulaforgácsot, meg az aszalt vörösáfonyát - az áfonyát kicsit megforgattam lisztben, hogy ne üljön le az aljára. Kizsíroztam egy 28x11 centis püspökkenyér formát, meszórtam liszttel és ebbe öntöttem a masszát. Elõmelegítettem 180 fokosra a sütõt, és 30 percig sütöttem. Tûpróbát végeztem, és a hõt lekapcsolva még 5 percig bent hagytam. A formában hûtöttem ki.
Langyosan szeleteltem, nyírfacukorporral meghintve tálaltam.
Finom volt, jó szerkezetû lett a tésztája a durumlisztbõl.
Természetesen más gyümölcsökkel is készíthetõ (nekem most ez volt), vagy egyéb olajos magvakkal.