Di?s linzer (preckedli, hercel)
sponsored links
Id?n H?sv?t el?tt nem nagyon volt id?m s?tni, ink?bb a csal?ddal ?s magammal foglalkoztam ;-)... Az?rt, hogy m?gis legyen az asztalon valami be-be kapni val?, ezt a nagyon oml?s, sv?b di?s linzer-kekszet (aminek a k?pe ?ppen szembej?tt velem a neten), volt musz?j megs?tn?m. Nem b?ntam meg. B?r kicsit vacakol?s volt a di?ba val? m?rtogat?s ?s bizony, igyekezni kellett a kisz?r?ssal, tepsibe tev?ssel, mert a zs?r miatt hamarabb puhult a t?szta, mint egy?bk?nt. V?g?l az?rt j?l siker?lt ?s bizony nagyon ?zlett :-)
Hozz?val?k kb. 4 nagy tepsihez (ez j? nagy adag):
1/2 kg sima liszt
1/ tk s? s?
8 g (1/2 csomag) s?t?por, vagy 1 kk sz?dabikarb?na
1 bio citrom lereszelt h?ja ?s kinyomott leve
15 dkg puha vaj
20 dkg porcukor
15 dkg puha zs?r (most nekem nem volt mangalica zs?rom, csak kacsa... ezzel is j? volt, csak kicsit nehezebb vele dolgozni)
1 van?liar?d kikapart belseje (vagy 1 tasak van?li?s cukor)
3 toj?s
1 ek tejf?l
10 dkg di? (nem t?l finomra apr?tva)
10 dkg krist?lycukor
A lisztet egy t?lba szit?ljuk, hozz?adjuk a s?t, s?t?port, citrom h?j?t. A vajat az ?tszit?lt cukorral keverj?k habosra, majd dolgozzuk bele a zs?rt. Adjuk hozz? a van?liar?d magjait, 2 eg?sz toj?st ?s 1 toj?s s?rg?j?t (a feh?rj?t tegy?k f?lre, ezzel kenj?k majd meg a v?g?n a tetej?ket), citrom lev?t ?s a tejf?lt, majd keverj?k sz?p sim?ra. Adjuk a liszthez a zs?ros-vajas kever?ket ?s gy?rjuk ?ssze puha t?szt?v?.
H?v?s helyen n?h?ny ?r?n ?t (esetleg egy eg?sz ?jszaka) pihentess?k.
A s?t?t meleg?ts?k el? 180 fokra.
Pihentet?s ut?n a t?szt?t lisztezett deszk?n ny?jtsuk 3-4 mm vastags?g?ra ?s tetsz?s szerinti form?kkal szaggassuk ki. A kiszaggatott t?szt?k egyik oldal?t kenj?k meg a toj?s feh?rj?vel, majd egyenk?nt ford?tsuk bele a dar?lt di?ba, vegy?k ki ?s sz?rjuk meg egy kev?s krist?lycukorral.
Helyezz?k ?ket s?t?pap?rral kib?lelt tepsire ?s 15-20 perc alatt s?ss?k halv?ny sz?n?re. (Akkor j?, mikor a kekszek sz?le kicsit m?r barnulni kezd.)
Miut?n kih?lt, j?l z?r?d? dobozban sok?ig eltarthat?, hacsak meg nem d?zsm?lja k?zben valaki...
Hozz?val?k kb. 4 nagy tepsihez (ez j? nagy adag):
1/2 kg sima liszt
1/ tk s? s?
8 g (1/2 csomag) s?t?por, vagy 1 kk sz?dabikarb?na
1 bio citrom lereszelt h?ja ?s kinyomott leve
15 dkg puha vaj
20 dkg porcukor
15 dkg puha zs?r (most nekem nem volt mangalica zs?rom, csak kacsa... ezzel is j? volt, csak kicsit nehezebb vele dolgozni)
1 van?liar?d kikapart belseje (vagy 1 tasak van?li?s cukor)
3 toj?s
1 ek tejf?l
10 dkg di? (nem t?l finomra apr?tva)
10 dkg krist?lycukor
A lisztet egy t?lba szit?ljuk, hozz?adjuk a s?t, s?t?port, citrom h?j?t. A vajat az ?tszit?lt cukorral keverj?k habosra, majd dolgozzuk bele a zs?rt. Adjuk hozz? a van?liar?d magjait, 2 eg?sz toj?st ?s 1 toj?s s?rg?j?t (a feh?rj?t tegy?k f?lre, ezzel kenj?k majd meg a v?g?n a tetej?ket), citrom lev?t ?s a tejf?lt, majd keverj?k sz?p sim?ra. Adjuk a liszthez a zs?ros-vajas kever?ket ?s gy?rjuk ?ssze puha t?szt?v?.
H?v?s helyen n?h?ny ?r?n ?t (esetleg egy eg?sz ?jszaka) pihentess?k.
A s?t?t meleg?ts?k el? 180 fokra.
Pihentet?s ut?n a t?szt?t lisztezett deszk?n ny?jtsuk 3-4 mm vastags?g?ra ?s tetsz?s szerinti form?kkal szaggassuk ki. A kiszaggatott t?szt?k egyik oldal?t kenj?k meg a toj?s feh?rj?vel, majd egyenk?nt ford?tsuk bele a dar?lt di?ba, vegy?k ki ?s sz?rjuk meg egy kev?s krist?lycukorral.
Helyezz?k ?ket s?t?pap?rral kib?lelt tepsire ?s 15-20 perc alatt s?ss?k halv?ny sz?n?re. (Akkor j?, mikor a kekszek sz?le kicsit m?r barnulni kezd.)
Miut?n kih?lt, j?l z?r?d? dobozban sok?ig eltarthat?, hacsak meg nem d?zsm?lja k?zben valaki...