Deák torta
sponsored links
Hozzávalók :
a piskótához: 6 tojás, 15 dkg cukor, 10 dkg darált mandula, 5 dkg étkezési keményítõ, 1 evõkanál olaj, 1 teáskanál reszelt citromhéj, csipetnyi só;
a tortaformához: kevés vaj, 1 evõkanál liszt;
a krémhez: 4 dkg étkezési keményítõ, 10 dkg cukor, 4 dl kávé, 4 dl habtejszín, 10 g zselatin +0,5 dl kávé
a díszítéshez: 10 dkg mandula, 14 szem kávébab
Elkészítése:
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikavarjuk a sóval, a cukorral meg a citromhéjjal, majd belekeverjük az olajat, a darált mandulát és az étkezési keményítõt. A fehérjét kemény habbá verjük és beleforgatjuk az elõbbi masszába. Kivajazott, belisztezett, 20-22 cm-es tortaformába simítjuk és elõmelegített sütõben, 180 fokon, 25-30 perc alatt megsütjük.
A krémhez az étkezési keményítõt összekavarjuk a cukorral, felöntjük a kávéval és megfõzzük. Tetejére egy fóliát teszünk és hagyjuk kihûlni. A zselatint 0,5 dl kávéban feloldjuk, felmelegítjük(nem forraljuk). A habtejszínt felverjük, a zselatint összekeverjük a kihûlt kávékrémmel és beleforgatjuk a tejszínt, majd négy részre osztjuk. A piskótát három lapba vágjuk és megtöltjük két rész krémmel, eggyel pedig bevonjuk.
Egy éjszakára hûtõbe rakjuk, másnap pedig a tetejét és az oldalát megszórjuk apróra vágott mandulával. A megmaradt krémet csillagcsõvel ellátott nyomózsákba rakjuk és krémrózsákat nyomunk a torta tetejére. Kávébabbal és mandulaszeletekkel díszítjük.