Desszert: hideg túrógombóc gyümölcsmártással, csokis sütivel
sponsored links
Zárásnak egy könnyû édesség, ami pont olyan finom, amilyen szép
Elérkeztünk a végsõ fogáshoz a versenyben, ahol a Panasonic géppel kellett háromféle ételt fotóznom, ezen gondolkodtam a legtöbbet.
Alapból nem vagyok édesszájú, de mivel annak idején az étteremben sokáig desszertpályás voltam, annyira nem áll tõlem távol a téma. Lapozgattam a szakácskönyveimet és több ötletet összegyúrva, meg a saját fantáziámat latba vetve elkészítettem a most következõt.
Eszembe jutott, hogy árválkodik egy üveg rózsavíz a szekrényben, még sosem készítettem vele semmit. Mint kiderült, nagyon jól megy az íze a gyümölcsökhöz, biztos többször fogom használni, és mivel a rózsa ehetõ, díszítésre is ezt használtam
Ahogy az elõzõ kettõt, ezt is a család fogyasztotta el és nagyon tetszett nekik, sõt, nekem is? Nem émelyítõen édes, ha az elõzõ két fogást végigettük, ez akkor is lecsúszik
Hideg túrógombóc rózsavizes gyümölcsmártással, csokis sütivel
Hozzávalók 2-3 adaghoz:
A gombócokhoz:
15 dkg túró
5 dkg fehér csokoládé
10 dkg mascarpone
1 ek cukor
1 kisebb narancs héja
15 dkg tört mogyoró
A gyümölcsmártáshoz:
6 fél õszibarackbefõtt
6 nagyobb eper
1 ek cukor
1 ek rózsavíz
Csipet só
A sütihez:
10 dkg liszt
1 nagy tojás
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
5 tk eperlekvár
1 tk sütõpor
2-2 ek durvára tört fehér és étcsokoládé
Csipet só
2 ek tört sótlan pisztácia
Rózsa a díszítéshez
Elõször a sütit sütjük meg: a vajat felolvasztjuk, langyosra hûtjük. Kikeverjük a tojással és a lekvárral, a többi hozzávalót egy másik edényben vegyítjük el. Összeöntjük, fakanállal nagyjából simára keverjük. Sütõpapíros tepsibe simítjuk, 170 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük. Kivéve langyosra hûtjük, lehúzzuk róla a sütõpapírt és teljesen kihûtjük.
A gombócokhoz a túrót kicsit összenyomkodjuk, hogy ne legyenek benne túl nagy darabok. Hozzákeverjük az olvasztott fehér csokit, a mascarpone-t, a cukrot és a reszelt narancshéjat. Elég lágy massza lesz, nagyon kicsit nedves kézzel diónyi golyókat formálunk belõle, és tört mogyoróba forgatjuk.
A mártáshoz 4-4 gyümölcsöt a cukorral összeturmixolunk, majd hozzákeverjük a rózsavizet. A maradék gyümölcsöket pici kockákra vágjuk.
A sütibõl korongokat szaggatunk, oldalait simára vágjuk, elfelezzük. Tálaláskor 3 ek mártást hosszában a tányérra kenünk, ráteszünk 4 gombócot a sütikkel elválasztva. A gyümölcsöket kis kupacokban elosztjuk a tányéron, a sima részt megszórjuk a pisztáciával, a rózsafejekkel, szirmokkal díszítjük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!
Elérkeztünk a végsõ fogáshoz a versenyben, ahol a Panasonic géppel kellett háromféle ételt fotóznom, ezen gondolkodtam a legtöbbet.
Alapból nem vagyok édesszájú, de mivel annak idején az étteremben sokáig desszertpályás voltam, annyira nem áll tõlem távol a téma. Lapozgattam a szakácskönyveimet és több ötletet összegyúrva, meg a saját fantáziámat latba vetve elkészítettem a most következõt.
Eszembe jutott, hogy árválkodik egy üveg rózsavíz a szekrényben, még sosem készítettem vele semmit. Mint kiderült, nagyon jól megy az íze a gyümölcsökhöz, biztos többször fogom használni, és mivel a rózsa ehetõ, díszítésre is ezt használtam
Ahogy az elõzõ kettõt, ezt is a család fogyasztotta el és nagyon tetszett nekik, sõt, nekem is? Nem émelyítõen édes, ha az elõzõ két fogást végigettük, ez akkor is lecsúszik
Hideg túrógombóc rózsavizes gyümölcsmártással, csokis sütivel
Hozzávalók 2-3 adaghoz:
A gombócokhoz:
15 dkg túró
5 dkg fehér csokoládé
10 dkg mascarpone
1 ek cukor
1 kisebb narancs héja
15 dkg tört mogyoró
A gyümölcsmártáshoz:
6 fél õszibarackbefõtt
6 nagyobb eper
1 ek cukor
1 ek rózsavíz
Csipet só
A sütihez:
10 dkg liszt
1 nagy tojás
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
5 tk eperlekvár
1 tk sütõpor
2-2 ek durvára tört fehér és étcsokoládé
Csipet só
2 ek tört sótlan pisztácia
Rózsa a díszítéshez
Elõször a sütit sütjük meg: a vajat felolvasztjuk, langyosra hûtjük. Kikeverjük a tojással és a lekvárral, a többi hozzávalót egy másik edényben vegyítjük el. Összeöntjük, fakanállal nagyjából simára keverjük. Sütõpapíros tepsibe simítjuk, 170 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük. Kivéve langyosra hûtjük, lehúzzuk róla a sütõpapírt és teljesen kihûtjük.
A gombócokhoz a túrót kicsit összenyomkodjuk, hogy ne legyenek benne túl nagy darabok. Hozzákeverjük az olvasztott fehér csokit, a mascarpone-t, a cukrot és a reszelt narancshéjat. Elég lágy massza lesz, nagyon kicsit nedves kézzel diónyi golyókat formálunk belõle, és tört mogyoróba forgatjuk.
A mártáshoz 4-4 gyümölcsöt a cukorral összeturmixolunk, majd hozzákeverjük a rózsavizet. A maradék gyümölcsöket pici kockákra vágjuk.
A sütibõl korongokat szaggatunk, oldalait simára vágjuk, elfelezzük. Tálaláskor 3 ek mártást hosszában a tányérra kenünk, ráteszünk 4 gombócot a sütikkel elválasztva. A gyümölcsöket kis kupacokban elosztjuk a tányéron, a sima részt megszórjuk a pisztáciával, a rózsafejekkel, szirmokkal díszítjük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!