Desszert egy szakácsnak
sponsored links
Már egy ideje, hogy egy barátom felhívott, hogy új barátnõje van aki ráadásul szakács,és elhozná vacsorára egyik hétvégén. Egy szakácsot. Aki konyhafõnök. Hozzám. És vacsorára. Rögtön kitört rajtam a lámpaláz. Eddig soha nem fõztem szakácsnak, és rögtön ezerféle étel is átfutott a fejemen, éreztem, hogy ennek tökéletesnek kell lenni. Merthát annyi bizonyos, hogy szakácsnak fõzni nem egyszerû dolog. Az biztos, hogy õ elõtte nincsenek titkok. Egy szippantásra megmondja az összes hozzávalóját az ételnek. Ugye?
Lényeg a lényeg, hogy hosszú töprengés után egy lassan sütött borjú mellett döntöttem -ami valami tökéletesen szaftos és vajpuha lett- de igazán a desszertre koncentráltam és bele is trafáltam. A süti valami fenomenálisra sikeredett, ezt már csak abból is gondolom, hogy reggelire is ezt ettek valamint a szakács barátnõ elkérte a receptet. Nem tudom említettem e már milyen kedves és szép is a lány, hát persze hogy az eddigi legszimpatikusabb barátnõ. :)
Rebarbara, eper és tonkabab habcsókpite
Tészta:
200g liszt
120g porcukor
120g hideg vaj
2 tojássárga
Keverd össze a lisztet és a porcukrot. Morzsold el vele a hideg vajat majd a tojássárgákkal gyúrj könnyen kezelhetõ tésztát. Csavard sütõpapírba és pihentesd 1 órát a hûtõben.
Melegítsd elõ a sütõt 200 fokra. Nyújtsd ki a tésztát vékonyra és béleld ki egy 26 cm-es tortaformát. Helyezz rá egy réteg sütõpapírt és töltsd meg pitasúllyal vagy száraz babbal. Süsd vakon kb 15 percet majd távolítsd el a súlyokat és a papírt és süsd még kb. 10 percet vagy amíg aranybarna lesz a tészta.
Lekvár:
1/2 kg rebarbara és eper vegyesen ...