DERELYE, TÚRÓS ÉS ÍZES
sponsored links
Amikor tegnap megláttam a bejegyzést a derelyérõl, rögtön tudtam, hogy ma ez lesz ebéd nálunk.
Már teljesen leszoktunk a tésztagyúrásról, mert azt hisszük, hogy sok idõt elrabol tõlünk.
Én most megtapasztaltam, hogy nem is tartott sokáig.
Azt azért bevallom, hogy nem kézzel gyúrtam meg a tésztát. Ezért is nem tartott sokáig!
40 dkg liszt
2 tojás
2 dl víz
só
Ezt az adagot kétszer gyúrtam be.
Az egyik adagnak a tölteléke sós túrós lett, a másiknak lekváros.
Túrótöltelék:
25 dkg túró
10 dkg tejföl
só, fehér õrölt bors ízlés szerint
metélõhagyma
A túrót a tejföllel és a fûszerekkel összekevertem és belevagdostam a metélõhagymát.
A tészta hozzávalóiból sima tésztát gyúrtam.
Vékonyra kinyújtottam és megtöltöttem.
Amíg készült a tészta addig 10 dkg füstölt szalonnát kockára vágtam és kiolvasztottam. A kisült szalonnát kiszedtem és a zsírban megpirítottam egy fej kockára vágott vöröshagymát.
A tészta felére ráhalmoztam a tölteléket, és a tészta másik felét ráhajtottam.
A közeit az ujjammal megnyomkodtam, derelyevágóval elvágtam és forrásban lévõ vízben kifõztem.
A gyúrt tészta nagyon hamar megfõ. Amikor feljön a víz tetejére még fõzzük pár percig és kész!
Egyetlen egy derelye sem fõtt szét, ennek nagyon örültem.
A megfõtt derelyét a hagymás-szalonnás zsírra szedtem ki. Összeráztam benne, tálaláskor még tejfölt tettem a tetejére.
A másik adagot az idén készített meggydzsemmel töltöttem meg.
Amikor kifõtt pirított zsemlemorzsában megforgattam és lekvárral tálaltam.
Pirított zsemlemorzsám mindig van a fagyasztóban, ha kell csak elõveszem és akkor már nem kell a pirítással foglalkozni.
Nagyon ízlett a családnak. Különleges volt, hiszen nem gyakran készítünk házi gyúrt tésztát.
Jó étvágyat!