Datolyás energiagolyók ( Gluténmentes, Tejmentes, Tojásmentes)
sponsored links
Szeretem a datolya alapú golyókat, mert nagyon jó, ragacsos állaguk van, nem száradnak ki. A titok minden golyónál, akár kekszbõl, akár zabpehelybõl készítjük, hogy kicsit ragacsosabbra kell hagyni, mert idõvel a zabpehely / keksz nedvességet vesz fel, ami könnyen a golyó kiszáradásához vezet, fõleg ha nem azonnal fogyasztjuk el.
Ez a golyó egy igazi energiabomba, akár reggelire, akár tízóraira. Azt nem mondom, hogy diétás, mert a datolya azért nem a legkalóriaszegényebb gyümölcsök közé tartozik, de a zabpehely, kókusz hozzáadásával lehet lassítani a felszívódását. Mindezekkel együtt ez a nasi még mindig GLUTÉNMENTES, TOJÁSMENTES, TEJTERMÉKMENTES és HOZZÁADOTT CUKORTÓL MENTES.
Hozzávalók:
16 db golyóhoz
100 gr datolya ( a krémesebb, puhább fajta)
100 ml forró víz
50 gr gluténmentes zabpehely
25 gr holland kakaópor
20 gr kókuszreszelék
10 gr chia mag
1 narancs reszelt héja
A forgatáshoz:
kakaópor, kókuszreszelék, szezámmag, tökmag, de bármilyen darált mag ( mogyoró, mandula, dió, pisztácia) megteszi, de akár cukormentes étcsokoládéban ( Wawel pl.) is kimárthatjuk õket, úgy már egészen bonbon kinézetük lesz
Elkészítés:
1. A forró vizet ráöntjük a kimagozott datolyára és kb. félórát állni hagyjuk.
2. Ezután a datolyát a lével együtt egy késes aprítóba tesszük és krémesre daráljuk. Hozzáadjuk az összes többi hozzávalót is és alaposan összedolgozzuk. Formázható, nem túl lágy, nem túl ragacsos, de nem is kemény masszát kapunk.
3. A masszából 15 gr-os golyókat formázunk ( nekem így jött ki a 16 db, természetesen kisebb-nagyobb méretet is lehet készíteni, ez ideális egyfalatos golyó) és tetszés szerinti magokban, kakaóban, kókuszreszelékben meghempergetjük õket.