Datolyás energia szelet
sponsored links
Még decemberben sikerült, egészen véletlenül datolyapasztát vennem Szegeden, egy keleti fûszereket árusító üzletben, méghozzá igen csak barátságos áron. Nagyon megörültem, hogy erre a kincseket is rejtõ kis üzletre bukkantam, de az örömöm korai volt, január elsejével végleg bezárt a bolt...
Úgy alakult, hogy a paszta a karácsonyi menüben nem kapott szerepet, egészen konkrétan a betervezett szaloncukor készítés most is elmaradt.
A helyi reform vagy bio boltban puffasztott kölest találtam, amivel eddig még soha nem találkoztam. Nagyon jópofa kis pufók gömbökbõl áll, egybõl beleszeretettem. Eszembe jutott róla a kamrában árválkodó datolyapaszta, és egy házi müzliszelet ötlete.
A müzliszelet helyett végül energia szelet lett Nóri ötlete nyomán.
Itthon aztán egy száraz serpenyõben megpirítottam 5-5 dkg mogyorót és diót, majd késes aprítóban durvára õröltem.
Adtam hozzá a puffasztott kölesbõl nagyjából 5 dekagrammot, majd 3 dkg natúr kukoricapelyhet és 3 dkg puffasztott amarántot.
Mivel a datolyapaszta elég édes, cukor mentes, aszalt vörösáfonyát választottam, nagyjából fél csomaggal került bele.
Volt itthon egy kis glutén és tejmentes csokoládélencsém, abból is került bele nagyjából 5 dkg.
2 evõkanál szezámmagot is belekevertem, majd az egészet összegyúrtam 25 dkg kisebb darabokra tépkedett datolyapasztával.
Végül egy 20 cm x 20 cm-es dobozformát sütõpapírral kibéleltem és a masszát belenyomkodtam. Amikor sikerült elegyengetni, a sütõpapírral kiemeltem, becsomagoltam a papírba és egy deszkával lesúlyoztam.
Nagyon finom, rá lehet kattanni. A gyerekek reggelire eszik, de a nap közben feltörõ édességvágyat is remekül kielégíti már egy falat is.
Datolyapasztához nehéz hozzájutni, barátságos áron meg még nehezebb, de viszonylag egyszerû házilag is elõállítani. A házi paszta lágyabb, kevesebb is elég belõle. Recept pl. itt.
Az energiaszelet gluténmentes, tejmentes, hozzáadott cukrot nem tartalmaz és nyers, sütés nélkül készül.