Datolyás borjúpástétom házi mustárral-Shakespeare idejébõl
sponsored links
Shakespeare darabjaiban és költeményeiben szenvedélyesen dicsõítette az evést-ivást. Bár arról, hogy pontosan mi volt a kedvenc étele, nem maradtak fent írások, de a 16-17. században kiadott Angliai szakácskönyvekbõl megtudjuk, hogyan fõztek és ettek a kor emberei. Francine Segan ezekbõl a könyvekbõl válogatott össze reneszánszkori recepteket, melyeket Shakespeare konyhája címû könyvében adott ki. Ebbõl készítettem el három, számomra érdekes receptet.
Datolyás borjúpástétom házi mustárral
Hozzávalók 4 személyre:
a pástétomhoz: 25 dkg borjúmáj, 125 ml tej, 6 dkg apróra vágott húsos szalonna(pl. pancetta), 3 mogyoróhagyma, 60 ml tejszín, 2 evõkanál szobahõmérsékletû vaj, 6 kimagozott és apróra vágott datolya, 1 evõkanál ribiszke;
a mustárhoz: 2 evõkanál mustárpor, 1 teáskanál mustármag, 1 evõkanál méz, 1 teáskanál cukor, 1-2 evõkanál fehérbor, 1 evõkanál fehérborecet, õrölt szerecsendió;
a tálaláshoz: vékonyra szeletelt bagett, olívaolaj.
Elkészítése: A borjúmájat vékony szeletekre vágjuk, rátöltjük a tejet, egy éjszakára hûtõbe tesszük. Egy serpenyõben zsírjára sütjük a szalonnát, hozzáadjuk a lereszelt hagymát és takaréklángon néhány percig pirítjuk. Beletesszük a lecsöpögtetett májat, 2-3 percig sütjük(belül rózsaszín maradjon), majd félrehúzzuk, hûlni hagyjuk és végül a vajjal meg a tejszínnel sima krémmé turmixoljuk. Hozzáadjuk a ribiszkét meg a datolyát, kisméretû tálkákba adagoljuk és tálalásig hûtõbe tesszük. A mustár hozzávalóit kikavarjuk. A bagettszeleteket vékonyan lekenjük olajjal és forró sütõben ropogósra sütjük. Tálaláskor a pástétomos tálkát tányérra helyezzük, mellékanalazunk egy kis mustárt, a tányér szélén pedig elrendezzük a bagettszeleteket.