Datolyaszilvás sütemény
sponsored links
Nem vagyok oda a datolyaszilváért, mert számomra jellegtelennek tûnik az íze, de a napokban mégis kedvet kaptam hozzá, mert olyan szép, érett példányokat láttam a zöldségesnél. Akkor még nem tudtam, mi lesz belõle, de miután beizzítottam a netet recept utáni kutakodás címén, szembe jött velem egy jónak tûnõ sütemény. Aztán, ahogy az már lenni szokott, eltértem az eredeti recepttõl, és az itt látható süti lett belõle. Mogyoró helyett mandula, mazsola helyett csoki és egy kis citromhéj, ill. csak fele adag zabpehely került bele, mert bár zabsüti néven fut, az eredeti mennyiséget mégis õrült soknak éreztem. A sót is leredukáltam, mert teljesen fölöslegesnek tartottam bele azt az 1 teáskanálnyit. További módosítás, hogy a süti tetejére utólag tettem rá a gyümölcsöt, azt is elõtte citromos szirupban megfõzve, mert az égett szilvaszeletek nem tûntek bizalomgerjesztõnek. :D Egyedül az alaptészta maradt ugyanaz. Bár nem tudom, ilyennek kellene-e lennie, de van egy kis rizskochos fílingje, ami nekem kimondottan tetszik, mert imádom a rizsfelfújtat. :) Valószínûleg a kelleténél egy kicsit több gyümölcs került bele.
Finom, szaftos süti ez, és a ropogós manduladarabok is jópofák benne. :)
Hozzávalók 30x11cm-es kenyérsütõ-formához:
Tésztához:
15-20 dkg datolyaszilva (hámozva mérve)
15 dkg puha vaj + a sütéshez
9 dkg barna nádcukor darálva
1 cs. vaníliás cukor darálva
3 tojás
25 dkg süteményliszt
5 dkg pirított zabpehely
10 dkg mandula
10 dkg tejcsokoládé
1,2 dl tej
1 citrom lereszelt héja
? cs. sütõpor
egy csipet só
Díszítéshez:
20 dkg datolyaszilva (tisztítva mérve)
10 dkg barna nádcukor
1 citrom leve
0,5 dl víz
1 ek. aprított mandula
porcukor
Tálaláshoz:
gyümölcstea
színes formacukrok
elkészítés:
Finom, szaftos süti ez, és a ropogós manduladarabok is jópofák benne. :)
Hozzávalók 30x11cm-es kenyérsütõ-formához:
Tésztához:
15-20 dkg datolyaszilva (hámozva mérve)
15 dkg puha vaj + a sütéshez
9 dkg barna nádcukor darálva
1 cs. vaníliás cukor darálva
3 tojás
25 dkg süteményliszt
5 dkg pirított zabpehely
10 dkg mandula
10 dkg tejcsokoládé
1,2 dl tej
1 citrom lereszelt héja
? cs. sütõpor
egy csipet só
Díszítéshez:
20 dkg datolyaszilva (tisztítva mérve)
10 dkg barna nádcukor
1 citrom leve
0,5 dl víz
1 ek. aprított mandula
porcukor
Tálaláshoz:
gyümölcstea
színes formacukrok
elkészítés:
- A süteménybe szánt datolyaszilvát meghámozzuk, kis kockákra aprítjuk, a többit hámozatlanul felkarikázzuk. (Ha nagyobb datolyaszilvánk van, a szeleteket félbevágjuk.)
- A vajat a kétféle porcukorral krémesre kavarjuk, egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat, majd hozzákeverjük a sóval, sütõporral, citromhéjjal, zabpehellyel elvegyített lisztet és a tejet.
- Beleforgatjuk a felkockázott datolyaszilvát, az aprított mandulát, valamint a durvára darabolt csokoládét.
- A tésztamasszát kivajazott, kilisztezett sütõformába simítjuk, és elõmelegített sütõben készre sütjük. Ha megsült, kiborítjuk a formából, és tortarácson hagyjuk teljesen kihûlni.
- A vizet a citromlével és a cukorral sziruppá fõzzük, beletesszük a szilvaszeleteket, és pár percig fõzzük. A szirupban hagyjuk kihûlni.
- A sütemény szélét körben megszórjuk porcukorral, a gyümölcsszeleteket óvatosan a sütemény tetejére rendezzük, aprított mandulával díszítjük, majd tálaljuk.
sütési hõfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idõ: kb. 60 perc
A recept a márciusi Kifõztük gasztromagazin márciusi számában is megjelent.