Datolyaszilva-krémes trifle
sponsored links
A datolyaszilva még mindig nem a barátom, ezért a megmaradt 2 szem már szottyadásnak indult a konyhaasztalra kirakott gyümölcsöstálban. Mi más is lehetett volna belõle mint lekvár, de mivel dzsem formájában sem volt rá sok esély, hogy elfogyjon, így még tovább konvertálva puding lett belõle ? feljavítva egy kis citromlével és gyömbérrel, hogy ne legyen annyira egyöntetûen, seízûen édes. A pudingból pedig most ezt a triflét hoztam össze.
A rakott édességek egyébként kellemes gyerekkori emlékeket idéznek, mert Anyának ez a fajta desszert volt a specialitása, és meglehetõsen gyakran készítette. Igaz, ahhoz a változathoz babapiskóta és vaníliapuding kellett, nem pedig ilyen flancos gyümölcsbõl fõzött krém, illetve direkt erre a célra sütött kakaós piskóta. Természetesen a rakott édességekhez abszolút megfelel bármilyen maradék vagy frissen sütött/fõzött hozzávaló, és nekem szinte egytõl-egyig mindegyik variáció ízlik. :)
Hozzávalók 6 személyre, 17x7 cm-es üvegtálhoz:
Piskótához:
3 tojás
7 dkg nyírfaporcukor vagy nádcukor
1 cs. Bourbon vaníliás nyírfacukor
8 dkg fehér tönkölybúzaliszt
1 dkg keserû kakaópor
? tk. sütõpor
1 ek. víz
Krémhez:
60 dkg datolyaszilva (hámozva mérve)
? citrom leve
1 tk. frissen reszelt gyömbér
1 dl habtejszín
3 dkg étkezési kukoricakeményítõ
8 dkg puha vaj
8 dkg nyírfaporcukor vagy nádcukor darálva
Továbbá:
10 dkg sárgabaracklekvár
5 dkg 50%-os kakaótartalmú, diabetikus étcsokoládé
1 tk. nyírfacukor
0,5 dl habtejszín
fehér- és étcsokoládé-forgács
elkészítés:
- A piskótához a liszthez szitáljuk a kakaóport, hozzáadjuk a sütõport, és alaposan elvegyítjük.
- A tojások sárgáját a kétféle cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a vizet. A fehérjét kemény habbá verjük, és a kakaós liszttel felváltva a cukros tojáshoz forgatjuk.
- A tésztamasszát sütõpapírral bélelt, 16 cm átmérõjû, kerek tortaformába simítjuk, és elõmelegített sütõben megsütjük. Pár perc után a formából kivéve rácson hagyjuk kihûlni.
- A csokoládét a cukorral és a tejszínnel gõz fölött felolvasztjuk, majd kicsit hûlni hagyjuk. A tésztát 2 lapra vágjuk, a lapok felületét megkenjük elõbb a sárgabaracklekvárral, majd a csokoládékrémmel. 1 órát hûtõben dermesztjük.
- A krémhez a meghámozott datolyaszilvát a citromlével együtt puhulásig fõzzük, hozzáadjuk a reszelt gyömbért, botmixerrel pürésítjük, és besûrítjük a keményítõvel csomómentesre kevert tejszínnel. (Kb. 50 dkg pudingunk lesz.)
- A pudingot átöntjük egy tálba, folpackkal lefedjük és teljesen kihûtjük. A vajat a cukorral kihabosítjuk, majd alaposan összekeverjük a pudinggal.
- A tésztalapokat felkockázzuk, a harmadát lerakjuk egy üvegtálban, és rákanalazzuk a krém egyharmad részét. Ez a mûveletet még kétszer megismételjük.
- A kész desszertet másnapig hûtõben pihentetjük, majd megszórjuk csokoládéforgáccsal, és tálaljuk.
sütési hõfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idõ: kb. 30 perc
Tipp:
A desszertet tejszínhabbal is díszíthetjük.
A recept a Kifõztük gasztromagazin májusi számában is megjelent.