DATOLYÁS-CITROMOS SÜTEMÉNY
sponsored links
A tervezett narancsos puding torta (Nigella-Kitchen) önhibámból fakadóan nem készült el, mivel némi narancs szükségeltetett volna hozzá, de szokás szerint a lényeget felejtettem el megvenni. Majd legközelebb megcsinálom. Viszont inspirációnak tökéletes volt, így egy éles kanyar után, ha nem is pudingszerû, de isteni, könnyû, puha sütemény született. A datolya édességét nagyszerûen kompenzálja a citrom fanyarsága. A vaj mennyiségérõl most ne nyissunk vitakört, így is kevesebbet tettem bele, mint amennyit a recept ír.:)
Hozzávalók
- 200 g datolya kimagozva
- 230 g sózatlan puha vaj + a kenéshez
- 70 g kristálycukor
- 70 g lágy világosbarna nádcukor
- 225 g liszt
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál sütõpor
- 4 tojás
- 1/2 evõkanál szárított citromhéj
- 1 teáskanál vanília kivonat
Elkészítés
- Elõmelegítem a sütõt 180 C-ra, kivajazok egy 22 cm-es szögletes tepsit.
- A datolyát és a citromhéjat kevés vízzel puhára fõzöm, kihûtöm, majd késes robotgépben kissé összetöröm (fõzés elõtt is felvághatjuk apró darabokra). Beleöntöm a gépbe a többi hozzávalót és krémes masszává keverem.
- Egyenletesen belesimítom a tepsibe és kb. 30 percig sütöm, tûpróbáig. A tepsiben hagyom kihûlni.