Darázsfészek- NRP 3. és SAD 18.
sponsored links
A darázsfészek számomra a leginkább Nagymamához köthetõ süti, látom magam elõtt, ahogy kivette a sütõbõl és mindennek, az egész folyosónak (verandának hívták) vaníliaillata volt. Akkor valahogy nem is rajongtam annyira érte, nagyon finom volt, de ennyi. Ma már értékelném sokkal jobban...mindenesetre a süti tökéletesen illeszkedik a SAD 18. kiírásába, ez egy igazi vidéki finomság. Sokféle verzió létezik, a mi környékünkön a töltelék vaj és cukor volt (semmiféle dió!), a lényeg pedig a sütés befejezése elõtti vaníliás tejjel lelocsolás, amitõl hihetetlenül puha és szottyos lesz és másnapra sem éri utol a kelt tészták keményedõs végzete. Magában is tökéletes, de ha házi lekvárt adunk hozzá, még jobb.
Még valami, utánaszámoltam, és több, mint 20 éve sütök kelt tésztákat, ez tök nagy büszkeségem, simán csinálom már úgy, mint a vidéki nagyik, szemre a tésztáját. Sõt, most le tudom írni a receptet, de ez az utóbbi idõk legkönnyebb kelt tésztája lett, mert csak a kezemre és a szememre hagyatkoztam és nagyon alaposan kidolgoztam a tésztát. Ennyi a titka: sokat kell csinálni jó alapanyagokból, semmi margarin és mû vaníliás cukor. Még több kelt okoskodás itt.
Hozzávalók:
a tésztához
500 gramm liszt (kis BL80-as kenyérliszt sokat dob rajta)
kb. 250 gramm langyos tej
25 gramm élesztõ
csipet só
3 evõkanál cukor ...