Darázsfészek
sponsored links
A juhsajtos kiflinél már írtam, hogy négyféle sütemény igény érkezett idén húsvétra. Szilvalekváros bukta már van a blogon kettõ is itt és itt. A darázsfészek viszont még nem szerepel, pedig népszerû kelt tészta nálunk. Még aranygaluskával kooprodukcióban is szerepelt kisdarázs néven. Aranygaluska külön is van dióval, mákkal, mogyoróval. Ilyen, olyan, amolyan öntettel. Tehát eljött az õ ideje is.
Most Limara szilvás buktájánál írt kelt tészta receptet használtam némi változtatással, nem a Horváth Ilona-féle darázsfészket, mert megfeleztem az adagot, és így lett bukta is.Hozzávalók:
-tészta
60 dkg liszt
csipet só
2 evõkanál cukor
2 tojás
2-3 dl tej
5 dkg olvasztott margarin
3 dkg élesztõ
-a tetejére
2 csomag vaníliás cukor
margarin
tej, cukor
A lisztet keverõtálba tesszük, és egy kis mélyedést készítünk benne. Az élesztõt egy kis cukorral felfuttatjuk, beleöntjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tejet és a tojást is. Kicsit elkeverjük, majd bekapcsoljuk a dagasztót és szép gombóccá dagasztjuk az egészet. A vége felé hozzáadjuk a margarint is. Pihenni hagyjuk, amíg kétszeresére kel. Átgyúrjuk, gyúródeszkára tesszük, és ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Megkenjük margarinnal, rászórjuk a vaníliás cukrot, és elõmelegített 200 fokos sütõben pirosra sütjük. A végén rálocsoljuk a cukorral elkevert meleg tejet, és egy kicsit visszadugjuk a sütõbe. Legjobb akkor, amikor még meleg, de ez a mennyiség egyébként is csak ritkán éri meg a kihûlési fázist. Mivel együtt sütöttem a buktával, légkeverésesre állítottam a sütõt (csak a pontosság kedvéért említem meg).